ȘOC ȘOC ȘOC Normalitatea care ne sperie

ȘOC ȘOC ȘOC Normalitatea care ne sperie

0
DISTRIBUIȚI

mirela stoeac-vladuti

E grav. E panică. E isterie în toată regula. Ce s-a întâmplat? Un reputat neochirurg, unul dintre cei mai mari medici pe care îi are România, merge cu metroul. Fotografia cu prof. dr. Leon Dănăilă, care la cei 83 de ani ai săi se plimbă cu mijloacele de transport în comun, aproape că i-a dus, pe majoritatea urlătorilor de serviciu, în pragul unui infarct miocardic acut. Slavă Domnului că doctorul, om cu scaun la cap, după cum îl descrie și profesiunea, a anesteziat rapid clanul de bocitoare care începuseră să invadeze internetul.

Simplu. Omul dorea doar să facă ceva mai multă mișcare. Să trăiască o normalitate care oamenilor de calibrul său le este interzisă de marele public. Acesta din urmă nu putea crede, nici în ruptul capului, că o somitate în domeniul neurochirurgiei și-ar putea dori să meargă cu metroul, să își care singur plasa de plastic și să se odihnească pe un scaun comun, așa cum rezultă și din poza devenită virală, după ce a fost publicată de un site de pamflete. Chiar și ziarul de pamflete, respectiv Cațavencii, deplângea starea acestei nații care a ajuns să își vadă valorile folosind transportul în comun. O țară întreagă era dispusă să linșeze clasa politică, maneliștii, clubberii, rockerii, hipsterii și pe oricine își permite să se plimbe cu autoturismul personal, până când, cu aceeași naturalețe cu care își poartă pașii spre stația de metrou, doctorul Leon Dănăilă le-a transmis tuturor că (șoc!) nu e supărat că nu are mașină, ba chiar că și-a vândut-o în urmă cu un an (și din nou șoc!), nu din lipsă de bani, ci pentru că, spune chiar domnia sa, “pe măsură ce înaintez în vârstă, simt nevoia să fac mai multă mişcare”.

Da, pare de necrezut, dar nu pentru că ar fi ceva extraordinar în toată această poveste, ci pentru că, din păcate, gândirea noastră a fost viciată.


Considerăm anormal ca o persoană să își dorească să facă lucruri absolut naturale, ba chiar să se gândească, după cum tot cel supranumit “sculptorul de creiere” spune, că mersul cu transportul “într-o capitală aglomerată, înseamnă mai puţine noxe, protejarea mediului înconjurător şi timp folosit cu folos”. Sigur că are și poporul dreptate să se supere și să spună că politicienii au la scară bolid de lux, șoferi, servitori și un întreg arsenal de oameni dispuși să îi slugărească în orice moment, dar asta nu dă nimănui dreptul să îi lezeze unui om imaginea, pentru că este clar că profesorul Dănăilă nu a fost deloc onorat de comparațiile făcute și nici de faptul că i s-a plâns de milă, doar pentru că am încetat să mai credem în normalitate. Ce a reușit “sculptorul de creiere” cu luarea sa de poziție publică, absolut elegantă și demnă de urmat, a fost, sper eu, să mai lucreze puțin și la creierul mentalității colective care intră într-o zonă ușor (dacă nu mai mult) de paranoia.

Cred că această poveste care a scandalizat internetul este unul dintre cele mai clare exemple că trebuie să privim cu mai multă aplecare și răbdare la cei care merită ascultați, ci nu să îi martirizăm (împotriva voinței lor), doar pentru că noi credem că știm mai bine cum ar vrea să trăiască ceilalți oameni, ce mașini ar trebui să conducă, de unde să își cumpere produsele de uz casnic, cu ce ar trebui să se îmbrace, cum ar trebui să vorbească sau, pe scurt, cum ar trebui să gândească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.