ȘOCANT 96% din angajații din sănătate, înjurați și bătuți de pacienți sau...

ȘOCANT 96% din angajații din sănătate, înjurați și bătuți de pacienți sau aparținători. Interlopii, țiganii, drogații sau alcoolicii, principalii agresori ai personalului medical din Timiș

1
DISTRIBUIȚI

ambulanta

Statistici șocante făcute publice de Livius Cârstea, liderul Sindicatului „Sanitas” Timiș. 96% dintre angajații care lucrează în spitalele din județul Timiș, dar și din întreaga țară, sunt agresați fizic sau verbal de pacienți sau aparținători. Cei mai expuși sunt medicii și asistentele care lucrează pe ambulanțe, personalul medical din cadrul unităților de primiri urgențe, dar și angajații din spitalele de psihiatrie sau secțiile de pediatrie sau ATI, unde oamenii se zbat între viață și moarte.

Principalii agresori? Interlopii, țiganii, drogații, persoanele aflate în stare de ebrietate, cei depresivi sau cu afecțiuni psihice. În speranța că lucrurile se vor schimba, sindicaliștii cer sancționarea mai aspră a celor care jignesc, înjură sau bat angajații din sănătate și o pază și protecție mai bună în unitățile sanitare.

„În ultimii ani s-au săvârșit tot mai multe violențe asupra personalului medical. 85% dintre agresiuni sunt verbale, iar peste 10% sunt fizice. Doar 4,2% din personalul din sănătate a scăpat de agresiuni. Propunem o mai bună pază în spital, dar și revenirea la programul vechi de vizită a pacienților, când se știa că sunt două, trei zile de vizită pe săptămână, și nu în fiecare zi. Acum, avem mai mulți aparținători în spitale și mai puțini bolnavi.


O cauză a creșterii numărului agresiunilor este și scăderea încrederii în personalul medical și în actele medicale. Angajații din spitale au parte de vorbe jignitoare, loviri”, a semnalat Livius Cârstea.

Leonida Iancu, șeful Serviciului Județean de Ambulanță Timiș, trage un semnal de alarmă și spune că aproape în fiecare zi personalul de pe ambulanțe este jignit sau agresat fizic. „Suntem cei mai expuși, pentru că lucrăm în stradă. Nu de puține ori am solicitat intervenția poliției sau a jandarmeriei pentru a evita să se întâmple lucruri mai grave. Suntem expuși fizic agresiunilor. Nu puțini sunt bolnavii psihici care ne agresează, pacienții depresivi pot să devină extrem de agresivi, mai ales bărbații tineri. Stările de ebrietate sunt foarte dese. Probleme mari le avem și din cauza celor care se droghează. De asemenea, sunt o sumedenie de personaje care au suferit o creștere pe scara socială foarte rapidă și consideră că le este îngăduit tot și au drept la orice, cu toate că mă îndoiesc că plătesc la asigurările sociale”, se plânge Leonida Iancu.

Șeful Serviciului Județean de Ambulanță Timiș spune că, nu de puține ori, echipamentele medicale ale angajaților de pe salvări au fost distruse în momentul în care au fost solicitați să acorde îngrijiri medicale. „La două noaptea coborâm din ambulanțe „neînarmați”, doar cu echipamentul medical care câteodată este distrus. Suntem expuși, ne este frică. Ar trebui ca oamenii să aibă respect pentru uniforma noastră și să nu fim agresați și înjurați ca la ușa cortului când mergem să ajutăm un om. Nu noi suntem vinovați că unii s-au înjunghiat între ei și că nu am reușit să-i aducem la viață. Vedeți și acum la televizor că se arată că principalii vinovați la tragedia din Colectiv sunt salvatorii”, a mai precizat medicul Leonida Iancu.

Astăzi, în sala Revoluției din cadrul Palatului Administrativ, a avut loc o ședință a Comisiei de Dialog Social a județului Timiș cu tema “Nu agresați personalul medical”, la care au participat și lideri de sindicat, reprezentanți ai ISU Banat, IPJ Timiș, DSP Timiș, dar și ai unităților medicale din județ.

1 COMENTARIU

  1. Stii ce-i ciudat, ca desi 96% dintre anagajatii spitalelor se plang ca-s agresati in vreun fel de pacienti sau apartinatori, cred ca pacientii se pot considera in proportie de 99% agresati/agasati de personalul spitalelor. La ce atitudine au anajatii spitalelor sincer nici nu ma mira ca se mai gasesc cativa le si zica de la obraz cate ceva sau poate sa puna piciorul in prag putin mai tare.
    Cand chirurgul it spune iesind din sala de operatie ca: „tac’tu a sangerat ca un porc” iti cam vine sa-i scoti vreo 2 dinti, nu?
    Cand o infirmiera semi-analfabeta te ia la per tu si-ti vorbeste ca si cum ai fi vreun cersetor (desi tu platesti si asigurare medicala si spaga, bineinteles), iti cam vine sa-i scoti vreo 2 dinti, nu?
    Cand asistenta se ascunde de tine noaptea desi tu o cauti disperat ca ma-ta acuza dureri insuportabile dupa operatie, iti cam vine sa-i scoti 2 dinti, nu?

    Cred ca in exemplele de mai sus ne regasim cam toti intrucatva, insa de cele mai multe ori ne-a fost jena noua sa facem scandal, sau ne-am simtit cumva santajati de conditionarea actului medical in cazul in care am fi protestat in vreun fel.

    Sincer, desi ma consider relativ pacifist nu stiu de ce am asa o satisfactie cand mai aflu ca cineva a mai trosnit vreun cadru medical, sau macar i-a spus de la obraz ca-i un nesimtit/a.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.