Sonatic, trupa care cântă folk fumat de Timişoara, lansează un nou album....

Sonatic, trupa care cântă folk fumat de Timişoara, lansează un nou album. Care este povestea discului VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
sonatic1 folk fumat de Timişoara
Trupa Sonatic cântă folk fumat de Timişoara

Formaţia Sonatic, al cărei stil a fost descris drept folk fumat de Timişoara, lansează cel de-al doilea material discografic, numit „Iluzii“, cu un concert care va avea loc joi 21 aprilie de la ora 21, în Piaţa Ţarcului.

Albumul „Iluzii” conține nouă piese proprii, ce duc povestea, de pe primul album – „Sunt”, lansat în luna noiembrie a anului 2014, mai departe. „Am numit acest album «Iluzii» pentru că e piesa cea mai complexă din acest disc, una în care ne regăsim cu toţii. Melodia are un refren care pe noi ne-a montat, ne-a dat un «boost», ca să zic aşa. Albumul mai conţine o piesă complexă, «Carrousel of Life», dar am decis să nu punem titlu în engleză pentru acest disc. În afară de această piesă mai avem încă o piesă cu versuri în engleză care se numeşte «Sandman». Restul de şapte piese sunt în română. Piesele sunt mai vechi, compuse din 2006 încoace, ele au stat la dospit dar a venit timpul să le scoatem la iveală“, ne-a declarat solistul trupei Bogdan Racz.

În luna februarie a acestui an, artiştii care alcătuiesc trupa Sonatic au lansat videoclipul piesei „Sunt”, care a dat titlul albumului de debut şi care a fost realizat în întregime în spaţii publice din oraşul nostru. Înregistrările pentru noul album au început în luna februarie anul trecut, iar videoclipul care promovează acest material se numeşte „Păpuşa”.

„Am decis să facem concertul de lansare în Piaţa Ţarcului fiindcă am fost contactaţi de cei de la Jazz Office, care demarează un proiect amplu de evenimente care vor avea loc acolo. Piesele noului disc le-am rodat în cadrul concertelor pe care le-am susţinut în ultima perioadă la Baia Mare, Satu Mare şi Arad. Intenţia noastră a fost să lansăm acest disc pe stick. Deocamdată nu am reuşit, vom lansa materialul promoţional pe CD şi sperăm ca până la toamnă să apară şi pe stick. Tot în această toamnă, vrem să facem un concert aniversar de zece ani.


Visavis de temele abordate, noi nu putem să facem muzică altcumva. Poate suntem noi oameni complicaţi şi nu reuşim să gândim simplu. Evident, încercăm să ne ducem către oameni, să ieşim în stradă. Dar, până la a compune piese mai facile, e un pic greu pentru noi. E dificil“, a mai adăugat solistul trupei.

sonatic2

La concertul de lansare nu vom avea invitaţi speciali

Printre concertele inedite pe care cei de la Sonatic le-au susţinut de-a lungul anilor se numără şi o cântare în cadrul unei acţiuni masive de plantare de copaci care s-a desfăşurat la Stanciova, în judeţul Timiş, în organizarea celor de la Tasuleasa Social, unde muzicienii au fost nevoiţi să îşi care echipamentele de scenă cu ajutorul a două căruţe, fiindcă locaţia recitalului nu era accesibilă pentru autoturisme. Dar şi în cadrul unui alt eveniment inedit desfăşurat în inima capitalei Austriei, numit „Pită cu untură şi cu… folk“, care a avut loc la clubul Replugged din Viena, pus la cale de Asociaţia Culturală Kabaitan. În ceea ce priveşte stilul abordat, muzicienii precizează cât se poate de şăgalnic: folk fumat de Timişoara.

„Stilistic am primit un apelativ interesant într-un comment: Sonatic cântă un folk fumat de Timişoara. Am luat toate faţetele acestei expresii. Astfel încât când ne întreabă lumea spunem această variantă. Descrierea în sine poate să fie şi comică. Noi ne învârtim în zona alternativ, avem şi piese fără chitară acustică. Nu ne-am propus să mergem pe un palier stilistic. Pur şi simplu, când ne-au venit ideile, le-am lăsat să zburde. În concerte cântăm uneori şi cover-uri, dar nu repetăm momentele astea la sală. Am cântat de la Timpuri Noi piesa Verginica. Sau o combinaţie de Johnny Cash cu Negru Vodă. La concertul de lansare nu vom avea invitaţi speciali. Credem că suntem destul de maturi muzical şi ca repertoriu, pentru a ţine un concert“, a mai adăugat Bogdan Racz.

Concertul de lansare a albumului „Iluzii” este organizat în colaborare cu: Asociația Culturală Jazz Timișoara, Jazz Office, Irish Public House, Casa de Cultură a Studenților Timișoara şi  Primăria Municipiului Timișoara, iar intrarea este liberă. Formaţia Sonatic este alcătuită din Bogdan Racz (voce), Mihai Berdeiu (chitară electrică), Radu Racz (chitară bass) şi Sorin Ghiniţă (tobe).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.