Strângerea de semnături în centrul istoric, INTERZISĂ prin notă internă. Vezi explicaţia...

Strângerea de semnături în centrul istoric, INTERZISĂ prin notă internă. Vezi explicaţia FABULOASĂ oferită de Robu UPDATE Reacții din partea contracandidaților

1
DISTRIBUIȚI

vot generic

Un lucru absolut normal și legal – așa descrie primarul Timișoarei, Nicolae Robu, interdicția impusă ieri prin care partidele politice sau candidații independenți la apropiatele alegeri locale nu mai pot să strângă semnături în centrul istoric, în mai multe piețe din oraș sau în instituțiile publice.

Astăzi, Robu a explicat, la cererea presei locale, că „timişorenii au dreptul să iasă să se plimbe în linişte fără să vină cineva să îi agaseze, să le ceară bani ba pentru una, ba pentru alta, ba să ceară semnături, ba să răspundă la întrebări despre te miri ce. Este o notă internă pe care şi-o însuşeşte Comisia de ordine publică. Cum să nu fie legală? Cum să nu permită legea? Orice eveniment pe spaţiul public trebuie să se desfăşoare cu aprobare, iar aprobările le dă Comisia de ordine publică. Comisia respectă o notă internă a primarului. Nu are consiliul local nimic în comun cu astfel de lucruri. (…) Eu cred că este foarte corectă nota internă pe care am dat-o şi aţi văzut că ea se aplică tuturor celor care candidează, indiferent de pe care poziţie se candidează şi mi se aplică şi mie”.

Conform explicaţiilor oferite de primarul Nicolae Robu, instalarea de corturi în aceste zone şi, spre exemplu, cubul amplasat de ALDE în vecinătatea unui magazin din Circumvalaţiunii, este ilegală. Practic, cei care strâng semnături pentru candidați pot acționa în oricare alte zone în afară de cele vizate de interdicție.


Însă pentru instalarea de corturi pentru strângerea de semnături va fi necesară în continuare aprobarea Comisiei de ordine publică. Tot astăzi, primarul a dispus ca Poliția Locală să intervină în centru pentru ca tinerii care racolează persoane sub pretextul că oferă cursuri de machiaj sau de manechine să fie amendați.

UPDATE Candidatul PSD la fotoliul de primar, Florin Bîrsășteanu, consideră că această decizie a primarului poate fi descrisă drept abuz. „Mie mi se pare un abuz extraordinar în serviciu pe care îl face domnul Robu. În primul rând o decizie de primar nu se dă la el pe Facebook, o decizie se dă prin mecanismele birocratice pe care le are la îndemână. Este un abuz, din punctul meu de vedere. Ar trebui să fie o hotărâre de consiliu local, dacă ar fi. Ia să verificaţi dumneavoastră cum s-au adunat semnături pentru domnul Robu când a fost susţinut de USL în aceste zone de mare trafic al Timişoarei. Mie mi se pare un abuz fără limite. Toate partidele adună semnături. Componenta civică eu cred că se obține în piață, în mijlocul cetățenilor. Unde să le obțină, la periferia orașului?”, s-a întrebat Florin Bîrsășteanu.

În același ton a venit și reacția M10 Timiș, care apreciază că „această decizie este discriminatorie, în condițiile în care legislația electorală, adoptată cu largul concurs și complicitatea partidelor din cadrul USL, favorizează oricum partidele mari și primarii aflați în funcție prin organizarea de alegeri locale într-un singur tur de scrutin”.

Reprezentanții M10 solicită „reconsiderarea deciziei anunțate recent. Totodată, având în vedere numeroasele antecedente constând în nerespectarea flagrantă a unor prevederi legale, îi atenționăm pe domnul primar Nicolae Robu și pe factorii de decizie din cadrul Primăriei Timișoara că orice restrângere a dreptului de a fi ales este contrar Constituției și prevederilor legislației naționale în vigoare, intrând sub incidența Art. 385 din Noul Cod Penal. De asemenea lansăm un apel adresat tuturor formațiunilor politice precum şi candidaților independenți să se alăture acestui protest şi să nu accepte aceste manevre abuzive mai ales acum în prag de alegeri”.

1 COMENTARIU

  1. Cu astfel de decizii și atitudini absurde, în cel mai scurt timp Timișoara va deveni de rasul țării. Dacă nu a reușit deja primarul performanta asta 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.