Timișoreanul care a ajuns șeful institutului de robotică din „NASA Germaniei”, premiat...

Timișoreanul care a ajuns șeful institutului de robotică din „NASA Germaniei”, premiat de Universitatea Politehnica

0
DISTRIBUIȚI

alin albu schaffer

Performanță demnă de toată lauda obținută de un timișorean, absolvent la Universității Politehnica din capitala Banatului. Alin-Albu Schaeffer a reușit să ajungă directorul Institutului de Robotică și Mecatronică din Centrul Aerospațial German DLR, considerat „NASA Germaniei”, și să obțină mai multe premii pentru contribuțiile deosebite aduse în domeniul roboticii. Ieri, Universitatea Politehnica din Timișoara a luat decizia de a-l premia pe Alin-Albu Schaeffer prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa.

Timișoreanul în vârstă de 47 de ani este absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații, secția Electronică Aplicată, și păstrează legătura cu instituția care l-a format. „Este o onoare absolut deosebită pentru mine faptul că primesc acest titlu de la universitatea în care m-am format. Apreciez foarte mult faptul că Universitatea Politehnica din Timișoara face aceste acțiuni cu diverși absolvenți ai universității. Tema de robotică și de inteligență artificială am pornit-o de fapt în lucrarea de diplomă, care mi-a deschis drumul spre postul pe care l-am primit la Centrul de Cercetări Aerospațiale în Germania”, a explicat Alin-Albu Schaeffer.

Timișoreanul a povestit și că ar fi fost dificil să facă cercetare dacă ar fi rămas în România. „Am absolvit facultatea în 1993, când în România erau niște procese dificile de transformare, mai ales pentru domeniul de cercetare, care pentru o perioadă lungă de timp nu a avut chiar condiții optime.


În institutul din Germania în care lucrez avem condiții inimaginabil de bune, poate printre cele mai bune la nivel mondial, în competiție cu laboratoare din SUA sau Japonia. Pentru mine a fost o șansă absolut deosebită, dar plecarea a fost foarte bună din Politehnica”, mai precizează Alin-Albu Schaeffer.

alin albu3

Reprezentanții Universității Politehnica din Timișoara îl laudă pe timișoreanul care a ajuns să conducă institutul de robotică din „NASA Germaniei”. „Alin Albu este cea mai frumoasă carieră profesională a vreunui absolvent de Electronică și Telecomunicații din toate generațiile. Să ajungi director de institut la echivalentul a NASA pentru Europa și profesor plin la Universitatea Tehnică din Munchen la o vârstă mult sub 50 ani este o performanță unică printre absolvenții de ETC. Ne mândrim cu o astfel de personalitate, și mai ales că e un timișorean getbeget. Ne fac cinste numele și realizările lui”, a conchis Ivan Bogdanov, decanul Facultății de Electronică și Telecomunicații de la Universitatea Politehnica din Timișoara.

Alin-Albu Schaeffer coordonează în Germania aproximativ 200 de cercetători care încearcă să realizeze roboți din ce în ce mai inteligenți, care să ne ușureze viața. La institutul de robotică din Munchen în care timişoreanul lucrează, cercetătorii realizează, în special, roboți care repară sateliții defecți care se mișcă haotic pe orbită. „Este important și să ai sprijinul celor din jur, să fi perseverent, să nu te lași, dar e esențial să ai și un pic de noroc. Însă trebuie să și recunoști norocul când trece pe lângă tine și să-l apuci, pentru că nu trece în fiecare zi”, le-a explicat studenţilor care este cheia succesului, în vara anului trecut, Alin Albu-Schaeffer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.