Timișoreanul Octavian Drăghici, golgheter creștin între două lumi. Cum a ajuns fostul...

Timișoreanul Octavian Drăghici, golgheter creștin între două lumi. Cum a ajuns fostul atacant al lui ASU Politehnica vedetă în fotbalul din Liban

0
DISTRIBUIȚI

draghici

Octavian Drăghici trăiește a doua tinerețe fotbalistică în Orientul Mijlociu. După ce până la vârsta de 29 de ani a evoluat doar în țară, timișoreanul a ajuns în toamnă tocmai în Premier League, din Liban. Fostul atacant al lui ASU Politehnica și ”U” Cluj evoluează acum pentru Racing, clubul creștinilor din Beirut, unde a devenit într-un timp scurt principalul marcator.

Mutarea exotică a lui Tavi Drăghici nu a surprins foarte mult în condițiile în care mulți jucători români fac pasul și către est în căutarea unui contract bun. După ce a pus serios umărul la promovarea echipei suporterilor timișoreni, ASU Poli, în Liga a III-a din țară, timișoreanul crescut la UMT, dar cu un C.V. serios și în prima ligă, la ”U” Cluj ori Gaz Metan, a ajuns în Liban. ”Am fost sunat de domnul Moldovan Eugen, care este si antrenorul meu de aici. Fratele dânsului mă cunoștea, întâlnindu-ne deseori pe teren ca adversari și, coincidență, este antrenor la Cugir!”, începe Tavi Drăghici. Astfel, se poate spune, mai în glumă mai în serios, că legătura sa cu Racing Club Lebanon a fost asigurată de Călin Moldovan, tocmai principalul rival al lui ASU Poli în lupta pentru promovare în B.

”La inceput a fost destul de greu datorită climei și temperaturilor destul de ridicate față de România. Am avut suficient timp pentru a mă acomoda. Campionatul a început în octombrie iar noi am ajuns la jumătatea lui iulie, făcând și un cantonament în Cipru”, a continuat Drăghici. El nu a ajuns singur în Liban, ci alături de fundașul Andrei Vițelaru. Acolo se mai afla și Alex Ciocîlteu, care în iarnă a făcut rocada cu ”albanezul” Călin Cristea, deci o adevărată ”colonie” românească.

Aventura timișoreanului în ”anticul” Beirut a început excelent, a marcat la debut, chiar dacă echipa sa, Racing, a cedat cu actualul lider, Safa (scor 1-3). Au urmat apoi și reușitele victorioase, inclusiv o ”dublă”, un total de șase goluri până acum prin care Drăghici a devenit ”tunarul” formației. ”M-am acomodat destul de repede, având sprijin din partea antrenorului si a echipei. Pot spune că am fost foarte bine primiți… Nivelul este undeva la cel al Ligii a II-a din România, dar există una-două echipe care ar putea face față în Liga I”, spune cu modestie bănățeanul. Drăghici semnase cu libanezii până în vară.

Racing, echipă creștină

Clubul său, Racing Beirut, are tradiție în Liban, o țară multietnică, multiculturală, cu doar 4,5 milioane de locuitori și cu o capitală cosmopolită. ”În trecut Racing a fost și campioană. Noi străinii avem salarii bune, față de jucătorii libanezi. Am avut și alte oferte, dar am acceptat să vin aici pentru că mi-am dorit să joc în afara României. Era o șansă pe care nu am vrut să o pierd”, își explică Drăghici alegerea. Din păcate, evoluțiile bune ale atacantului timișorean nu au fost suficiente pentru o luptă la primele poziții, Racing migrând pe la mijlocul clasamentului din prima ligă libaneză. E pe 8 din 12 echipe.

Echipa e susținută de comunitatea creștină, care e cam la fel de numeroasă ca cea musulmană în Beirutul modern. ”Noi suntem o echipa de creștini. Într-adevăr, în Beirut sunt foarte mulți creștini. Din 12 echipe ale campionatului, trei sunt de creștini, iar federația e musulmană… Până în momentul de față nu am întâmpinat însă niciun fel de probleme legate de acest aspect”, precizează Drăghici.

Ferit de atentatele ISIS

Beirutul are o istorie bogată, dar și zbuciumată.


Ultimele evenimente îngrijorătoare din capitala Libanului au avut loc în 12 noiembrie 2015. Atunci, un dublu atentat sinucigaș ISIS a dus la moartea a 43 de persoane și rănirea altor câteva sute. Din fericire, românii de la Racing au fost feriți de emoții. ”Nu am avut emoții, acolo era în partea musulmană unde noi nu avem treabă… Noi stăm într-o zonă creștină, cu camere de luat vederi… deci nu se pune problema de nesiguranță… Acum nu mai există nimic din Beirutul de altădată, chiar s-a schimbat foarte mult. Securitate este peste tot, in mall-uri, magazine, pe stradă. Te simți în siguranță când vezi atâtea forțe de ordine”, a subliniat Tavi Drăghici. Libanul s-a confruntat și cu criza refugiaților sirieni de curând, circa două milioane de persoane au trecut granița pentru a scăpa de război.

Tavi, ghid turistic

Atacantul timișorean a fost însoțit în Liban de prietena sa, Andreea, cei doi nu au ratat ocazia de a vizita împrejurimile, mai ales că alegerile nu sunt puține. ”În timpul liber mergem să vizităm minunățiile Libanului. Am vizitat foarte multe obiective”, adaugă Drăghici.12647444_997325770305557_2458182871980331375_n

Acesta poate fi deja un adevărat ghid în zonă: ”Byblos este un oraș minunat, port într-o veche cetate. Un alt punct turistic ar fi Beirutul nou, adică Down Town, o zonă luxoasă. Este un mic port unde staționeaza iahturi. În Down Town poți admira și faleza, unde sunt restaurante si cafenele. Mie îmi place să merg aproape în fiecare duminică să mă relaxez pe faleza Corniche, are 12 km, este deosebit de frumoasă, plaja e minunată. Am vizitat și stâncile aflate în mare (n.r. Pigeon Rocks), voi mai merge”.

Cu ochii pe ASU Poli

Octavian Drăghici nu-și uită nici fostul club, ASU Politehnica. După sincopa care i-a costat pe timișoreni pierderea locului 1 în C4, vârful a avut un mesaj de încurajare postat pe rețeau se socializare a alb-violeților (foto, jos). ”O urmăresc pe ASU Poli etapă de etapă. Sunt alături de băieți. Îi sustin mereu. Au inceput foarte bine, dar acum au un moment mai critic, sper să treacă de el. Sunt convins că până la finalul campionatului ei sunt cei care vor promova!”, a conchis Tavi Drăghici.

12963664_1011721635578965_1056483802167493846_n

Foto (sus): www.racingclublebanon.com

Foto (jos): Facebook Tavi Drăghici & ASU Poli

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.