Vreme instabilă, cu temperaturi în scădere și ploi aproape zilnic, în următoarele...

Vreme instabilă, cu temperaturi în scădere și ploi aproape zilnic, în următoarele două săptămâni

0
DISTRIBUIȚI

Furtuna ..

Instabilitatea atmosferică și valorile termice în scădere vor fi principalele caracteristici meteorologice în următoarele două săptămâni, la nivelul întregii țări, astfel că probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată aproape în fiecare zi, în special pe 11, 13, 14, 20 și 21 aprilie, reiese din prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 11 – 24 aprilie, și publicată luni.

În Banat, în primele trei zile, temperaturile vor crește treptat, iar vremea va deveni caldă, cu medii ale maximelor de până la 24 de grade. Până la sfârșitul săptămânii, deși valorile termice se vor menține ușor peste cele normale din punct de vedere climatologic, tendința lor va fi de scădere. Din 20 aprilie, vremea va fi caracterizată de temperaturi diurne sub cele obișnuite și care se vor situa, în medie, între 15 și 17 grade. Regimul termic nocturn nu va suferi modificări semnificative, iar minimele se vor încadra, în medie, între 6 și 10 grade. Pe parcursul întregului interval, pe spații restrânse sunt posibile ploi slabe, trecătoare. Excepție va face ziua de 14 aprilie, când va ploua pe arii extinse și se vor cumula cantități mai importante de apă.

În Crișana, în prima săptămână de prognoză, temperaturile diurne vor oscila de la o zi la alta, în medie între 16 grade și 22 de grade, cu cele mai scăzute valori în 11 aprilie și cele mai ridicate în 13 aprilie, iar temperaturile nocturne vor fi cuprinse între 7 și 10 grade. Din 18 aprilie vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că, la sfârșitul intervalului se vor înregistra, în medie, maxime de 14 — 15 grade și minime de aproximativ 4 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată în fiecare zi, dar în 13 și 14 aprilie cantitățile de apă vor fi mai însemnate, iar ploile se vor semnala pe arii extinse.

În Transilvania, temperaturile diurne vor crește în primele trei zile, în medie, de la 14 la 20 de grade, apoi vor scădea cu 3 — 4 grade, dar în week-end maximele vor reveni la valori mai mari decât cele normale în această perioadă. În a doua săptămână de prognoză vremea se va răci treptat, astfel că, în 23 și 24 aprilie, în orele prânzului se vor înregistra, în medie, 14 grade. Și tendința regimul termic mediu nocturn este de scădere, de la 8 grade în primele nopți, la aproximativ două grade Celsius, la sfârșitul intervalului. Averse pe arii extinse vor fi în jurul datelor de 11 și 14 aprilie, când sunt posibile cantități mai importante de apă și, din nou, după data de 20 aprilie. În restul intervalului, ploile slabe vor fi posibile izolat.

În Maramureș, valorile termice medii diurne vor oscila, în prima săptămână de prognoză, între 16 și 20 de grade, apoi acestea vor începe să scadă, astfel că, spre sfârșitul intervalului, se vor situa sub limitele climatologice specifice perioadei, adică în jurul a 14 grade. Regimul termic nocturn se va menține relativ staționar, la 8 — 9 grade, până joi, 14 aprilie, apoi temperaturile minime vor scădea spre 4 grade, valoare în jurul căreia acestea vor oscila până la sfârșitul intervalului de prognoză. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată în fiecare zi, dar cu precădere în 11, 13 și 14 aprilie, atunci când va ploua pe arii extinse și se pot aduna cantități mai importante de apă.

În Moldova, la începutul intervalului, temperaturile diurne vor crește, în medie, de la 15 până la 22 de grade, valori peste cele normale în această perioadă.


În 15 aprilie maximele scad, în medie, cu 6 grade, dar în week-end vremea va redeveni caldă, cu circa 20 de grade în timpul amiezii. În a doua săptămână de prognoză vremea se va răci treptat, iar începând din 22 aprilie se vor înregistra, în medie, 14 grade. Regimul termic mediu nocturn este în scădere treptată, de la 10 grade în primele nopți, până la 4 grade la sfârșitul intervalului. Probabilitatea de apariție a averselor, pe arii extinse și însemnate cantitativ, va fi ridicată în jurul datelor de 11 și 14 aprilie. Ploi slabe, de scurtă durată, pot să apară și în restul intervalului.

În Dobrogea, pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile maxime se vor încadra, în medie, între 15 și 20 de grade, cu cele mai scăzute valori la începutul și sfârșitul intervalului și cele mai ridicate în 13, 14 și 17 aprilie. Temperaturile nocturne nu se vor modifica semnificativ în prima săptămână, când se vor situa în jurul a 11 grade, apoi vor începe să scadă, astfel că în 24 aprilie se vor înregistra în medie, 7 — 8 grade. Vor fi averse pe spații extinse și moderate cantitativ, în 11 aprilie și în intervalul 14-15 aprilie, dar ploi slabe, de scurtă durată, pot să apară și în celelalte zile ale intervalului de prognoză.

În Muntenia, la începutul intervalului, regimul termic diurn va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, apoi vremea va deveni caldă, îndeosebi în zilele de 13, 14 și 17 aprilie, când se vor înregistra, în medie, maxime de 23 de grade. Din 18 aprilie, vremea va intra într-un proces de răcire, iar valorile termice medii se vor situa sub cele climatologice specifice în ultima decadă a lunii aprilie, urmând a fi în jurul a 16 grade. În ceea ce privește temperaturile minime, acestea se vor încadra, în medie, între 8 și 10 grade în prima săptămână, apoi vor scădea până la 5 grade, la sfârșitul intervalului. Averse pe arii extinse vor fi în ziua de 11 aprilie, când se vor cumula și cantități mai importante de apă, dar și în 14 aprilie și după data de 21 aprilie. În restul intervalului ploile slabe vor fi posibile izolat.

În Oltenia, în primele trei zile ale intervalului de prognoză, temperaturile vor crește treptat, iar vremea va deveni caldă, cu medii ale maximelor de până la 24 de grade. Ulterior, deși vor fi variații de la o zi la alta, valorile termice se vor menține ușor peste cele normale din punct de vedere climatologic, până la sfârșitul primei săptămâni. Din 21 aprilie, vremea va fi caracterizată de temperaturi diurne sub cele obișnuite și care se vor situa, în medie, între 16 și 18 grade. Regimul termic nocturn nu va suferi modificări semnificative, totuși, tendința acestuia este de scădere, în medie, de la 10 la 5 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor va fi mai ridicată în zilele de 11 și 14 aprilie, dar și după data de 20 aprilie, dar acestea vor fi, în general, slabe cantitativ.

La munte, valorile termice diurne se vor situa ușor peste cele normale în prima săptămână de prognoză, când se vor înregistra, în medie, până la 12 — 13 grade, apoi vremea se va răci treptat, astfel că, în 23-24 aprilie, maximele vor fi de aproximativ 6 grade. Temperaturile minime se vor menține în general pozitive, dar din 22 aprilie se vor situa ușor sub pragul de îngheț în cea mai are parte a zonei montane. Precipitații sub formă de ploaie, și doar izolat, în zona înaltă, de lapovițe sau ninsori, vor apărea pe tot parcursul intervalului de prognoză. În jurul datelor de 11 și 14 aprilie se vor înregistra și cantități de apă mai însemnate.

Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.