Agricultura în vestul ţării se face cu tehnologii învechite și muncă manuală....

Agricultura în vestul ţării se face cu tehnologii învechite și muncă manuală. Cum sunt ajutați micii producători să se dezvolte

0
DISTRIBUIȚI

tractoragriculturaSectorul agroalimentar din vestul ţării nu este prea bine dezvoltat. Dovadă stau rezultatele unui studiu realizat pentru întocmirea Strategiei de Specializare Inteligentă a Regiunii Vest, care arată că în acest sector predomină utilizarea tehnologiilor învechite și a metodelor de producție tradiționale caracterizate, în proporție foarte mare, prin muncă manuală.

Cu scopul de a le da o mână de ajutor micilor producători, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest a câștigat un proiect european intitulat „Dezvoltarea de lanțuri valorice inovative în sectorul agroalimentar”, care a început în această primăvară și se va încheia peste patru ani.


La Timișoara a avut loc, în această săptămână, și o primă întâlnire în cadrul proiectului. Astfel, experți din șapte țări europene au discutat despre cum poate fi dezvoltat sistemul agroalimentar din fiecare regiune participantă astfel încât acesta să devină unul competitiv pe piața europeană și globală, dar și să crească prin inovare.

Interesant este faptul că producători din România, Irlanda, Marea Britanie, Estonia, Finlanda, Polonia sau Grecia vor putea participa în cadrul unor schimburi de experiență cu scopul de a-și dezvolta competențele, de a implementa modele de producție mai eficiente, de a-și îmbunătăți strategiile de marketing și distribuție sau chiar de a-și dezvolta noi tipuri de servicii sau modele de afaceri.

„În Regiunea Vest, domeniul agroalimentar este de interes, cu accent pe produsele bio, tradiționale. Scopul proiectului este de a vedea cum anume putem învăța unii de la alții în interesul firmelor. În fiecare regiune o să fie un grup de parteneri care o să includă și mici producători și noi ne dorim ca o parte din parteneri să-i ducem la vizite de lucru și evenimente internaționale la care noi participăm”, a explicat Raluca Cibu-Buzac, directorul Direcției Politici Regionale și Internaționalizare din cadrul ADR Vest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.