Sociologul Bogdan Nadolu a explicat la PRESSALERT LIVE cum poate fi învins...

Sociologul Bogdan Nadolu a explicat la PRESSALERT LIVE cum poate fi învins un favorit la alegerile locale

0
DISTRIBUIȚI

bogdan nadolu (6)

Invitat în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE, sociologul Bogdan Nadolu a analizat situația politică din Timișoara înaintea alegerilor locale. Conferențiarul doctor de la Universitatea de Vest s-a arătat surprins de concurența slabă făcută lui Nicolae Robu de către contracandidați, ținând cont de derapajele publice ale edilului, dar a vorbit și despre cum ar putea fi depășit la voturi primarul în funcție.

Bogdan Nadolu, conferențiar doctor la departamentul de sociologie al UVT, a explicat cum abordează populația următorul scrutin. ”Alegerile locale vizează un om, capacitățile omului respectiv și încrederea pe care oamenii o investesc în acele capacități și mai puțin partidul pe care îl are în spate. Pe când la alegerile generale distanța dintre alegător și ales e mult mai mare… E greu de comparat. Predicțiile de la locale nu cred că se pot întinde pentru alegerile generale… Un candidat pentru o funcție locală, care trebuie să fie în contact cu oamenii, nu se scoate din joben peste noapte, trebuie să aibă un măcar un an de implicare, de activitate… E un tur în care contează efectiv persoana care iese în față, notorietatea persoanei, nu se poate face în 30 de zile acest lucru”, a spus Bogdan Nadolu la PRESSALERT LIVE.

Sociologul de la Universitatea de Vest din Timișoara nu crede că vor fi surprize la următoarele alegeri locale, dar are încredere într-o prezență mai mare la vot față de anii anteriori.


Bogdan Nadolu consideră că astfel se pot răsturna și calculele hârtiei. ”Nicolae Robu are un electorat fix, dar nu știu dacă e foarte mare, electorat docil, propriu, care e happy cu această ofertă, care va ieși și va vota. Dacă din ceilalți se extind și se cumulează o participare mai mare sunt șanse mari să fie luat… Oriunde numărul mare de participanți transformă opțiunea de vot, în conformitate cu mulțumirea sau nemulțumirea populației. Nu spun că va câștiga sau nu, dar o participare mai mare va transforma votul în ceea ce își dorește populația””, a adăugat Nadolu. Acesta consideră totodată că Robu nu are ”candidați redutabili”, fiind surprins de acest aspect mai ales după derapajele publice ale edilului-șef. ”Mi s-ar părea mai important de pus problema: cum de poate un candidat cu asemenea aroganță față de orice elector să și câștige cu asemenea siguranță, cum de nu se poate contraoferta?”, a conchis Bogdan Nadolu.

Despre primenirea clasei politice

Sociologul Bogdan Nadolu a vorbit și despre problemele partidelor după ce populația e mai trează din punct de vedere politic. ”O să vedem la numărul voturilor dacă s-a greșit cu Bojin. Toate partidele își caută o reconfigurare a imaginii. Nu e o perioadă ușoară pentru structura de partid, au nevoie de oamenii grei, de notorietate, dar ai nevoie și de o spălare de imagine. Nu poți nici să garantezi că cei vechi nu vor mai intra în borcanul cu dulceață. E o situație în care societatea cu un grad de conștientizare politică pune presiune pe spațiul politic, nu se mai acceptă orice… și e okay”, a mai spus Nadolu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.