Autoritățile primesc rapoarte detaliate despre infecțiile din spitale, dar nu folosesc informația....

Autoritățile primesc rapoarte detaliate despre infecțiile din spitale, dar nu folosesc informația. Vezi dovada

0
DISTRIBUIȚI

spitalul judetean 11

Românilor li se spune, de la tragedia din Colectiv, că spitalele nu declară infecții nosocomiale, de frică să nu le fie tăiat bugetul, și că nu se poate ști care sunt secțile care au cele mai multe cazuri. Evenimentul Zilei a intrat în posesia unui document care dovedește exact contrariul.

Managerii responsabili nu numai că centralizează informațiile legate de infecțiile intraspitalicești, dar le și declară, lunar, forurilor superioare, riscând să piardă bani. Este și cazul Spitalului Clinic de Urgență Județean Timișoara (SCUJT), unde managerul Marius Craina semnează, lunar, raportări ale infecților nosocomiale către DSP.

IMG_6744
Spitalul Județean din Timișoara declară lunar situația infecțiilor intraspitalicești

Deși în utlimii trei ani, conform dezvăluirilor din presă, Ministerul Sănătății a dispus 3 controale naționale pe infecții intraspitalicești, niciunul nu a ajuns la Timișoara, la SCUJT.

Documentul intrat în posesia sursei citate datează din octombrie 2015, când în toată țara se făceau controale în spitale, pe infecții nosocomiale.

Cel mai mare spital din vestul României raportează 79 de cazuri de infecții nosocomiale către DSP.


Conform documentului, în octombrie 2015 la Spitalul Județean din Timișoara au fost 27 de pneumonii nosocomiale, 16 infecții de țesut sangvin, 14 infecții urinare, 14 infecții ale tractului digestiv – gastroenterite, 7 pacienți s-au infectat în timpul operațiilor (plagă operatorie profundă) și s-a înregistrat un caz de infecție postoperatorie a organelor și cavităților instrumetate.

Topul secțiilor unde s-au îmbolnăvit oamenii arată astfel: ATI (27 cazuri), ATI Casa Austria (14), Urologie (11), Neonatologie (7), Nefrologie (4), Ortopedie I, Neurologie II și Chirurgie vasculară (câte 2); Chirurgie I, Chirurgie II, Chirurgie plastică, ATI Ortopedie, Politraumatologie ( câte 1 caz).

Cifrele arată că în octombrie 2015, 1,8% din pacienții SCUJT s-au îmbolnăvit de infecții nosocomiale.

Mai reiese că în spital infecțiile nosocomiale sunt produse de 35 de tulpini microbiene. Cele mai des întâlnite sunt Klebsiella pneumonia (12) și Pseudomonas aeruginosa (9), urmate de Acinetobacter (7), E.Coli (5) și Staphilococcus aureus (2). Klebsiella și Pseudomonas dau pneumonii și infecții urinare, Acinetobacter e prezentă în pneumonii și infecții în țesut sangvin,în timp ce E. Coli e în penumonii și țesut sangvin infectat.

„Nu am mai avut control în spital pe infecții nosocomiale din 2013. Acum trei ani a fost ultimul control. Lunar însă, noi raportăm infecțiile la DSP”, spune Marius Craina, managerul SCUJT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.