Cruda realitate: la Timișoara nasc chiar și fete de 13 ani. Cu...

Cruda realitate: la Timișoara nasc chiar și fete de 13 ani. Cu ce probleme se confruntă medicii în cazul femeilor de 45 ani care doresc să aducă pe lume un copil

0
DISTRIBUIȚI

prematur

Situație dramatică la Maternitatea „Odobescu” din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, una dintre cele mai mari maternități din vestul țării. Medicii semnalează faptul că aici nasc chiar și fete de 13-15 ani. De asemenea, și femeile care nasc la vârsta de 45 de ani sunt o problemă, asta pentru că, din dorința de a deveni mame, refuză întreruperea de sarcină și nu vin la controale regulate. Astfel, nasc copii cu malformații severe care trăiesc cel mult o oră, o săptămână sau o lună.

Gabriela Olariu, șeful Secției de Neonatologie de la Maternitatea „Odobescu”, spune că, anual vin pe lume între 100 și 120 de copii prematur, adică născuți la 25 – 32 săptămâni de gestație.


Cel mai mic nou-născut care a supraviețuit era din Severin și cântărea doar 550 grame, iar acum are deja trei ani. „Sunt foarte multe sarcini patologice. Din păcate, femeile nu se duc să se monitorizeze. De asemenea, sunt foarte multe minore, de 13-15 ani care nasc prematur. Chiar acum avem una, ea copil aduce pe lume un copil, nici nu înțelege despre ce e vorba, are 14 ani. Mama ei a născut anul trecut un prematur și ea naște tot prematur. Bunica copilului are 30 și ceva de ani, e groaznic. Acești copii au nevoie de o îngrijire specială și acasă, ea nu o să înțeleagă nimic, nu o să știe să-l îngrijească”, povestește Gabriela Olariu.

Șeful Secției de Neonatologie spune că și femeile care doresc să aducă pe lume un copil la vârste înaintate sunt o „problemă”. „Aceste doamne nu doresc să-și facă niciun fel de test genetic și se nasc copii cu malformații severe. Acum avem trei cazuri în derulare cu malformații severe, la care părinții nu au vrut nici întreruperi de sarcină, nici amniocenteză (n.r. test care se face pentru a determina dacă bebelușul are anumite anomalii genetice, malformații), nimic. Acești copii sunt sortiți pieirii, adică trăiesc o zi, două, o oră, o lună și mor. Sunt atât de afectați încât nu au nicio șansă normală de viață, doar un chin”, mai semnalează medicul Gabriela Olariu.

În fiecare an, la Maternitatea „Odobescu” din Timișoara se nasc aproximativ 3.000 de copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.