Cum vor social-democraţii din Timişoara să-i sprijine pe artişti şi cum să...

Cum vor social-democraţii din Timişoara să-i sprijine pe artişti şi cum să îmbunătăţească sistemul de învăţământ

0
DISTRIBUIȚI

ion ardeal ieremia si sorin ionescu

Proiecte concrete în domeniul educației și al culturii – asta le promit timișorenilor doi dintre candidații PSD Timiș pentru Consiliul Local Timișoara, Sorin Ionescu, directorul Colegiului Bănățean și de regizorul Ion Ardeal Ieremia, care au fost invitați în această seară la PRESSALERT.LIVE.

Siguranţa elevilor din Timişoara, prioritate

„Oferta PSD pentru educație se împarte în două direcții. Pe de o parte avem câteva puncte de strategie pe educație pentru următorii ani la nivelul municipiului Timișoara. Și o să vă prezint trei din aceste puncte, pentru că sunt puncte în care eu cred foarte mult. Pe lângă această strategie generală avem și o strategie individualizată pentru nevoile fiecărei unități de învățământ. (…) Cred că trebuie să ne intereseze trei lucruri. Primul lucru este siguranța elevilor în unitățile de învățământ. Se întâmplă tot mai multe acte de violență sau acte în care persoane străine intră în școală și agresează elevi. Au fost chiar cazuri de părinți care au intrat să agreseze copii și ne întrebăm unde e Poliția Locală. Măcar 10% dintre aceștia dacă ar fi mai prezenți în jurul unităților de învățământ ar crește gradul de securitate în jurul școlilor. (…) Al doilea lucru care trebuie să devină prioritar este relația dintre învățământ și mediul de afaceri.


Este normal ca angajatorul marii corporatiști să își dorească să vină înspre noi pentru că oferim de pe o parte studenți bine pregătiți, pe de altă parte absolvenți de ciclu liceal care se pot angaja relativ ușor. Nu am oferit în schimb nimic, nici administrativ nici educațional. (…) În al treilea rând trebuie să vedem ce vor părinții. Există în acest moment o mulțime de cereri spre anumite școli și o mulțime de spații libere. Asta înseamnă că rețeaua școlară fie e depășită – ceea ce este adevărat – fie noi nu știm să utilizăm foarte bine spațiile pe care le avem”, a declarat Sorin Ionescu.

Cum vor să-i sprijine pe artişti social-democraţii

Pe domeniul culturală, regizorul Ion Ardeal Ieremia a comentat că PSD va oferi soluții în special pentru sprijinirea tinerilor artiști. „Avem o ofertă culturală. Vă pot da patru puncte. Avem absolvenți de Artă în Timișoara, care în momentul în care termină facultatea pleacă din Timișoara. Ei nu trebuie să mai plece pentru că dacă peste cinci ani devenim capitală culturală europeană va trebui să ne bazăm pe ei. Oamenii nu trebuie descurajați înainte de termina facultatea. Trebuie să li se ofere bursă de rezidență, bursă de atelier pentru artiștii plastici, să li se acorde absolvenților de Conservator posbilitatea să se integreze într- ofertă când ochestrele Filarmonicii nu au posturi. Primăria poate susține financiar cu un salariu pe timp de un an de rezidențiat de integrare pe piața socială tinerii absolvenți de facultăți de Arte. (…) Doi. Un soi de tutelă binevoitoare a unui organism configurat spre a deveni un centru de managerizare a proiectelor culturale în raportul cu tinerii artiști. Niciodată instituțiile publice nu vor fi formate din vârful avangardei artistice. Accesul la artă este democratic, dar arta are nevoie de profesioniști. Timișoara trebuie să își califice oamenii pentru ca să se poată baza pe ei în cel mai scurt timp cu putință”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.