De la Pământ la Lună

De la Pământ la Lună

0
DISTRIBUIȚI

vali silaghi 09

„Ce-l face pe om să fie unic? Poate e vorba de limbajul complex. Alții ar spune că folosirea uneltelor. Unii spun că e vorba de gândirea logică. E clar că cei din urmă n-au întâlnit prea mulți oameni”, a spus recent Stephen Hawking, superstarul științei, fără nicio legătură cu România, dar parcă cu toate legăturile posibile.

A știut să destindă astfel atmosfera în timp ce vorbea despre proiectul de o generație care va permite unei minuscule sonde robotice să fie împinsă de o rază de lumină până la 20% din viteza acesteia, lucru care-i va permite să ajungă la cel mai apropiat sistem solar, Alpha Centauri, în cam 20 de ani.

Iată că e posibil ca niște oameni care trăiesc pe aceeași planetă cu noi să pună la cale un proiect de 100 de milioane de dolari pentru rezultatele căruia, pe lângă anii pentru concepere, realizare și lansare,  trebuie să aștepți încă 20 de ani.


Noi nici măcar planuri pentru mandatul ăla de patru ani nu suntem în stare să ne facem. În afară de schimbarea bordurilor în prag de alegeri, desigur.

Mai că nu-mi vine să cred că astfel de proiecte sunt demarate pe o planetă unde un anume trib, nu dăm nume, are în continuare vreo 45% gospodării cu toaleta în fundu’ curții. Sau diferite grupuri se măcelăresc între ele pe baza spuselor prietenilor lor imaginari. Sau aici membrii unui grup mor pentru că mănâncă necontrolat, iar ceva mai incolo membrii altui grup mor pentru că mănâncă prea puțin sau deloc.

Avem atât de multe de explorat (și capacitatea de a o face, dacă vrem), însă noi preferăm să ne dăm în cap unii altora, la propriu și/sau la figurat, pentru frivole și vremelnice foloase pe vârful de ac pe care locuim în acest univers.

PS: 20% din viteza luminii înseamnă cam 161.000.000 de kilometri pe oră. As vrea să-mi imaginez cam cum vine asta, dar nu cred că pot. Dar să vezi când află copiii de politicieni de bani gata că există asemenea bolizi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.