DESCOPERIRE În ce condiții „Vegeta” pusă pe friptură se transformă în produs...

DESCOPERIRE În ce condiții „Vegeta” pusă pe friptură se transformă în produs cancerigen. Ce a spus prodecanul Facultății de Chimie, la PRESSALERT LIVE, despre E-uri VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

titus vlase chimie 1

Eşti un gurmand şi devorezi cu plăcere orice fel de mâncare sau din contră ţii la sănătatea ta şi te hrăneşti doar cu produse bio? Crezi că știi totul despre ceea ce mănânci, dar știai, de exemplu, că vegeta adăgată pe grătar înainte ca acesta să fie pus la foc este cancerigernă sau că majoritatea produselor bio sunt 100% naturale doar pe etichetă? Acestea și multe alte curiozități culinare au fost dezvăluite la PRESSALERT.LIVE în această seară de prodecanul facultăţii de Chimie-Biologie-Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Titus Vlase.

În cadrul ediției emisiunii, invitatul a dezvăluit faptul că pentru ca un aliment să fie cu adevărat bio „trebuie să nu fi văzut acolo pesticide, îngrășăminte, insecticide, să crească așa, să îl năpădească buruienile, să îl mănânce gongile și așa mai departe, să nu fie modificat genetic”. O curiozitate de top a fost dezvăluită la PRESSALERT.LIVE de Vlase care a explicat că „cu ani în urmă am descoperit că celebrul acid glutamic sau glutamatul din vegeta peste o anumită temperatură se transformă într-o substanță cancerigenă.


Deci este foarte util să îl folosim dacă preparăm supa, dar să nu îl punem pe grătar. Vegeta devine cancerigenă dacă este procesată la o temperatură prea mare peste 180 de grade. Dacă punem carnea pe grătar este bine să nu punem vegeta înainte, ci după”.

Un mare mit legat de alimentaţia sănătoasă a fost demontat în această seară. “Toată lumea vorbește despre E-uri ca și cum ar fi ciumă. Nu, aceste E-uri dacă sunt utilizate…ce înseamnă că sunt E-uri. Adică se știe ce efecte au, cum sunt utilizate, în ce doză pot fi utilizate în diferite alimente. Bineînțeles dacă se depășește doza sau sunt procesate alimentele altfel decât este normal, atunci normal că aceste substanțe dau probleme și trebuie bineînțeles să nu exagerăm. Chiar dacă sunt cunoscute efectele lor, totuși dacă consumăm prea mult dintr-un aliment sau un anumit suc s-ar putea să ajungem la o doză nu prea fericită pentru organismul nostru”, a mai declarat prodecanul facultăţii de Chimie, atenţionând că mai periculoase sunt componentele care nu sunt menţionate în compoziţie.

Despre cazul Colectiv, Vlase a explicat că substanțele ingerate de victimele ca urmare a arderii buretelui au fost de natură să le ardă căile respiratorii şi că ignifugarea buretelui ar fi putut să întârzie extinderea incendiului şi să diminueze proporţia tragediei. Totodată, invitatul a precizat şi că în cadrul Facultăţii de Chimie se pot face teste pentru a determina în ce proporţie este prezentă o anumită substanţă într-un medicament de pe piaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.