Dublu concert cameral cu artişti de seamă şi lume puţină, la Filarmonica...

Dublu concert cameral cu artişti de seamă şi lume puţină, la Filarmonica Banatul FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1681968877">

concertfilarmonicatriogentis (14)

Dublul concert cameral susţinut ieri seară în Sala Filarmonicii, inclus în festivalul internaţional Timişoara Muzicală, de către Trio Gentis şi Lucian Ban şi Mat Maneri a avut parte de un public cât se poate de „subţire“, numărul spectatorilor prezenţi la faţa locului fiind de ordinul zecilor.

Evenimentul a debutat cu un concert susţinut de Trio Gentis, unde pentru prima dată pe o scenă din România a fost prezentată și auzită „WaveDrum”, o tobă electronică specială care produce o varietate sonoră incredibilă. Trio Gentis este unicul trio de familie din lume în formula de vioară, clarinet și marimba, cu un program care cuprinde muzică de pe tot mapamondul, realizând totodată și un spectru sonor unic. Laura (vioară), Lena (clarinet) și Doru Roman (marimbă) sunt muzicieni ai Filarmonicii Banatul. Cei trei artiști au susținut recitaluri in cele mai importante centre culturale din țara și din Europa, printre care Filarmonica  Banatul, Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu-Mare, Filarmonica Pitești, Filarmonica „Muntenia” Târgoviște, Filarmonica „Oltenia” Craiova,  la Lausanne, Basel, Offenbach, Achern, Heidelberg, Agde, Domaine de Veyrac, fiecare muzician din trio în parte participând la mai multe festivaluri în Coreea de Sud, America de Sud, Hong-Kong, China, Taiwan, Anglia, Franța, Olanda, Ungaria, Austria, Danemarca, Norvegia.

Partea a doua a evenimentului a inclus un concert susţinut de Lucian Ban (pian) şi Mat Maneri (violă). Lucian Ban este unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, care și-a câștigat renumele grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz şi McCoy Tyner, Ban fiind considerat „unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter). Considerat de cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „un nume de urmărit”, pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation, Sam Newsome & Lucian Ban), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat opt albume sub nume propriu, pentru case de discuri americane și europene, iar în 2013 și-a făcut debutul pentru celebra casă de discuri ECM Records cu „Transylvanian Concert”, album ce i-a adus consacrarea internațională. În 2016 casa de discuri americana Sunnyside Records a lansat albumul „Songs from Afar” al quartetului său Elevation. Celebra revistă americană DONWBEAT i-a acordat calificativul maxim și extrem de 5 stele, iar All About Jazz îl numește „un triumf al comunicării muzicale și emoționale”, în timp ce NY Jazz Record vorbește despre „o scrisoare de dragoste pe care pianistul o trimite țării de origine”.

Mat Maneri a fost nominalizat în 2006 la Premiile Grammy pentru „Cel mai bun album de muzică alternativă” şi este recunoscut drept unul dintre cei mai creativi muzicieni de jazz de azi, un adevărat „copil nebun” al avangardei americane. În 1990 Mat a fondat prestigiosul Joe Maneri Quartet împreună cu tată său și cu Randy Peterson. Mat a început să scoată albume ca lider de grup în 1996 și a dezvoltat patru ansambluri muzicale. Pianiștii Paul Bley, Cecil Taylor, Matthew Schipp și Borah Bergman l-au solicitat pe Mat Maneri să lucreze cu ei în locuri precum Montreal Jazz Festival, Library of Congres și în concerte pe scene din toată Europa. Celebra revista „All About Jazz” îl descrie în termeni fără echivoc: „Mat Maneri a schimbat felul în care lumea jazz-ului ascultă vioara și viola”. După concert, cei doi artişti au rămas la faţa locului, unde au semnat autografe pentru cei care au cumpărat CD-uri.

Foto: Antal Csilla

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.