Gestionarea câinilor fără stăpân din Timișoara de către Danyflor este o afacere cât se poate de profitabilă. După cum am arătat într-un material precedent, cazarea și hrana oferite lunar unui câine se ridică la suma de 250 de lei, doar cazarea costând 120 de lei, tarif mai mare decât cel practicat în căminele studențești din Timișoara. Nu numai atât, dar în contextul unor știri de presă prin care se anunța că primarul Nicolae Robu a dat liber eutanasierilor, timișorenii iubitori de animale au ieșit în stradă să ceară că patrupedele din adăpostul Danyflor să nu fie eutanasiate.
Din păcate, nici chiar cea mai convenabilă soluție, adopția de la distanță nu este una salvatoare pentru câini, din cauza faptului că adăpostul are o capacitate limitată. După ce am arătat că Primăria Timișoara plătește bani buni către Danyflor pentru sterilizarea animalelor din adăpost, pentru ca mai apoi adoptatorii să achite din buzunarul lor operațiunile decontate din bani publici, am încercat să aflăm ce sumă a fost restituită de Danyflor în contul PMT, ca urmarea a adopțiilor. Astfel, în baza unei cereri pe Legea 544 am încercat să aflăm mai multe detalii legate de situația câinilor fără stăpân.
„Miracole” legate de gestionarea câinilor fără stăpân din Timișoara în adăpostul Danyflor
Conform datelor oferite de Primăria Timișoara, în anul 2015 de pe domeniul public au fost ridicați un număr de 1.467 de câini fără stăpân.
Cu toate acestea, la jumătatea lunii martie a acestui an în adăpostul Danyflor erau cazați un număr de 188 de câini. Conform aceluiași răspuns oferit de Direcția de Mediu din Primăria Timișoara, la finele lunii februarie 2016, 288 de câini figurau ca fiind adoptați de la distanță, asta în condițiile în care cifra celor cazați este de 188 și adopția de la distanță presupune plata cazării și hranei unui câine care rămâne la Danyflor. Mai mult, Primăria Timişoara nu explică în niciun fel unde sunt restul de câini capturaţi, dat fiind faptul că dacă facem un calcul simplu rezultă că circa 900 de câini ar fi dispărut de pe faţa pământului după capturare.
Sterilizarea este una din cele mai profitabile afaceri legate de câini. Direcția de Mediu ne-a informat că această operațiune se efectuează doar la câinii cu vârsta de peste șase luni care sunt adoptați din adăpost sau adoptați de la distanță. Astfel în 2015 au fost sterilizate 206 femele, iar operațiunea a costat aproape 23.000 de lei cu TVA. Sterilizarea a 260 de masculi în același an a costat de la bugetul local aproape 26.000 de lei cu TVA. Practic suma decontată se ridică la aproape 40.000 de lei, însă Primăria Timișoara nu a putut să ne ofere date legate de suma restituită de Danyflor ca urmare a adopției câinilor și a faptului că adoptatorii plătesc din buzunarul lor operațiunea deja decontată de la bugetul local.
Afacerea câinilor fără stăpân care locuiesc în cuști de câte patru în adăpostul Danylor continuă să fie una cât se poate de profitabilă și în acest an. Nu mai puțin de 75.000 de lei au fost deja achitați către Danylor pentru cheltuieli legate de câinii vagabonzi. La acestea se adaugă alte viramente de circa 400.000 de lei făcute de PMT în contul Danyflor, bani aferenți plății unor unor facturi restante din noiembrie și decembrie 2015. Trebuie spus că animalele fără stăpân au fost un prilej numai bun ca primarul Nicolae Robu să profite de faptul că este campanie electorală pentru a se poza cu doi câini pe care i-a adoptat de la Danyflor. Conform declarațiilor edilului, animalele vor ajunge la Bocsig, localitatea sa de baștină, dat fiind faptul că în Timișoara Nicolae Robu locuiește la bloc, iar spațiul nu îi permite să cazeze și doi câini.
Mai merită amintit că tarifele percepute de Danyflor sunt perfect legale fiind votate de CL Timişoara ca parte a caietului de sarcini care reglementa noul contract de gestionare a populaţiei canine din Timişoara.
Se dat drumul la un nou contract ce urmează a fi încheiat cu Danyflor ul de 6800000 fără tva dublul celui din prezent având aceiași perioada. Toate informațiile le puteți verifica pe e-licitate.ro