Timișoara găzduiește, în acest sfârșit de săptămână, un eveniment medical de amploare. Aproximativ 400 de medici din Europa și România și-au dat întâlnire în capitala Banatului pentru a discuta despre ultimele noutăți în ceea ce privește chirurgia ginecologică, medicina fetală și infertilitatea. Totul în cadrul celei de-a doua ediții a unuia dintre cele mai importante conferințe medicale, care are loc în perioada 27 – 29 mai la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara.
Interesant este faptul că participanții la evenimentul medical au putut urmări și imagini live din sălile de operație. Astfel, trei femei cu cancer de sân, endometrioză sau cancer endometrial au fost operate de cei mai buni specialiști. Două dintre intervenții au fost realizate la Timișoara și una în Franța. Printre femeile care au beneficiat de o astfel de intervenție se numără și o pacientă cu cancer de sân, care a fost operată la Casa Austria din Timișoara. „Participanții au putut vedea o reconstrucție de sân foarte interesantă, au putut vedea că chirurgia de sân nu înseamnă mutilarea femeii. Pacienta care a fost operată are 70 de ani și a beneficiat de această operație non mutilantă”, a explicat, astăzi, medicul Voicu Simedrea, unul dintre organizatorii conferinței „Concepte moderne în Ginecologie, Medicină Fetală și Infertilitate”.
Medicul Petre Brătilă din București, specializat în chirurgie ginecologică, cancer ginecologic și infertilitate, a vorbit despre o operație revoluționară pe care doar el o realizează în România, cu ajutorul căreia femeile cu cancer de col uterin în stadiu incipient pot aduce pe lume copii.
„Este vorba de o tehnică inventată de un român în anul 1950 pe care am adoptat-o, dar operațiile nu se realizează abdominal, ci prin mijloace minim invazive, adică chirurgie vaginală și laparoscopică. Astfel, femeile pot să conceapă chiar dacă au această boală, pentru că nu se realizează operația radicală care nu le mai dă niciodată posibilitatea să conceapă”, a explicat medicul Petre Brătilă. Peste 50 de femei din România au fost operate prin această metodă, iar nouă au aduse pe lume copii perfect sănătoși. De asemenea, anul acesta, o femeie de 30 ani gravidă, care a descoperit că are cancer stadiul I, a reușit să nască o fetiță perfect sănătoasă după ce a fost operată prin această metodă.
În cadrul evenimentului medical organizat în aceste zile la Timișoara se discută și despre endometrioză, o afecțiune ginecologică gravă care poate cauza infertilitate.