Gabriela Szabo a vorbit la Timișoara despre scandalul de dopaj din sportul...

Gabriela Szabo a vorbit la Timișoara despre scandalul de dopaj din sportul românesc. Cum vede problema finanțării cluburilor din bani publici

0
DISTRIBUIȚI
olimpic szabo (15)
Gabriela Szabo a vorbit despre sportivii depistați pozitiv

Invitată la Crosul Olimpic de la Timișoara, Gabriela Szabo a comentat azi și pe seama scandalului de dopaj care a lovit sportul românesc. Fosta mare atletă, campioană olimpică și mondială, s-a arătat contrariată de situația creată și consideră că e foarte important ca cei vinovați să fie pedepsiți.

După Lucian Bute și întregul lot național de kaiac-canoe a căzut un test antidoping, aceștia fiind depistați cu o substanță interzisă. ”Îmi pare rău de tot contextul de azi vizavi de sport și sportul românesc, e o tragedie prin ce trecem din punctul meu de vedere. Trebuie să avem motivația să mergem mai departe, iar cei în cauză să plătească. Pentru că e inadmisibil, din pespectiva mea, a unui om care a condus sportul românesc, să avem asemenea cazuri de dopaj. Aici trebuie să plătească atât federațiile sportive naționale care sunt implicate. Inclusiv anturajul fiecărui sportiv în parte”, a declarat Gabriela Szabo.

Atleta care a cucerit aurul la Sydney și o medalie de argint la Atlanta nu crede că sportivii vinovați nu au scuză.


”Vorbm de sportivi cu maturitate, care nu mai au șapte ani în sport, au experiență foarte mare, așa că e exclus ca cineva să te poată să te înfluențeze. Trebuie să căutăm adevărul mai departe. Trebuie să se facă urgent o comisie de investigație și să se afle adevărul. Iar cei în cauză să răspundă deoarece legislația noastră e clară în ceea ce privește, cei care sunt răspunzători de un asemenea dezastru trebuie să plătească”, a precizat Gabriela Szabo. Chiar și în aceste condiții fosta mare sportivă nu prevedea neapărt un dezastru la Rio 2016: ”Va fi o ediție interesantă de Jocuri Olimpice, din toate punctele de vedere, de abia aștept să văd rezultatele. Trăim într-o așezare geopolitică, inclusiv prin sport. În sport niciodată să nu spui niciodată. Pentru că surprizele pot să apară de unde nu știi niciodată. Exemplele sunt nenumărate. Dacă ne ducem în 1992 la 100 m garduri, îmi aduc aminte că finala a fost câștigată de o grecoaică, cele dinaintea ei s-au accidentat și a câștigat de pe 4. Se poate întâmpla orice”.

Nu e de acord cu plata salariilor din bani publici

Întrebată de nemulțumirea cluburilor sportive, care nu pot fi finanțate oricum de autoritățile publice locale și județen, fosta minstru al Tineretului și Sportului a subliniat că nu a fost niciodată de acord ca echipele private să-și poată plăti salarii din aceste surse. ”Vi se pare normal ca din bani publici să se plătească salarii? Sau îndemnizații? Nu am fost niciodată de acord ca din banii publici să se poată plăti salarii, mai ales la cluburile private. Pentru că discuția a fost la cluburile private, care primeau bani de la consiliile locale. Eu, Gabi Szabo, să spun că într-un club privat, domnul patron, sau director, să plătească 10 mii de euro salariul unei sportive, în condițiile în care avem norme de aplicare, ce arată modul în care poți să cheltui banul public, inclusiv cum poți să dai indemnizațiile, însă lor nu le-a convenit să dea 1.800 de lei îndemnizație unui sportiv, voiau să dea 10 mii de euro. Din perspectiva ministrului de atunci și acum, nu sunt de acord”, a conchis Gabriela Szabo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.