„Magician” cu contrabasul, la doar 14 ani. Câte ore pe zi studiază...

„Magician” cu contrabasul, la doar 14 ani. Câte ore pe zi studiază Alex Cranciova și cum îi ajută pe cei mici FOTO

0
DISTRIBUIȚI
5. alexandru cranciova Alex Cranciova
Alex Cranciova a câștigat numeroase premii

La cei 14 ani ai săi, Alexandru Christian Cranciova, elev în clasa a VII-a la colegiul „Ion Vidu”, este deja considerat un mic geniu. Pasiunea sa pentru muzică s-a făcut simţită încă de la grădiniţă, unde cânta mereu, impresionând educatoarele. Acestea i-au recomandat să studieze muzica, astfel încât a luat primele lecţii de canto şi pian încă de la cinci ani, din clasa I continuând studiul acestui instrument la colegiul „Ion Vidu”.

Cum vocea sa reproducea doar sunetele grave şi contratimpii, din clasa a IV-a a început să studieze la contrabas, un instrument foarte solicitant. În vreme ce alţi colegi s-au văzut nevoiţi să renunţe, Alex s-a dezvoltat şi din punct de vedere fizic pe măsura acestuia, ajungând, la doar 14 ani, la înălţimea de 1,80 metri. A fost nevoit să renunţe la canto, din cauza vocii în schimbare, iar pianul a rămas un instrument de studiu secundar, contrabasul devenind principala preocupare. O îndeletnicire plăcută în timpul liber este însă aceea de a-i învăţa pe elevii de clasa I de la şcoli obişnuite care îndrăgesc pianul, primele taine ale acestui instrument, familiarizându-i, de asemenea, cu primele noţiuni de cultură muzicală.

Din clasa a V-a, Alex Cranciova participă la toate concursurile naţionale şi internaţionale de instrumente şi a câştigat de fiecare dată locul întâi la contrabas, adunând până acum aproape 20 de diplome. Anul trecut şi-a lansat şi un CD cu mici piese pentru contrabas aparţinând unor compozitori celebri precum J.S. Bach, Robert Schumann sau Camille Saint-Saëns. Exersează cel puţin două ore pe zi iar atunci când se pregăteşte pentru un concurs, studiază şi câte şase-şapte ore zilnic. Visul său este acela de a urma o carieră muzicală şi de a-şi desăvârşi studiile la un conservator din străinătate.

La începutul acestei săptămâni, Alex a participat la un concurs euroregional de interpretare instrumentală pentru elevi, care s-a desfăşurat la conservatorul timişorean.


Favorit din start, s-a prezentat cu un repertoriu de nivelul clasei a XII-a sau chiar a primului an de facultate şi şi-a adjudecat premiul I cu excelenţă şi un premiu special. Alex a fost invitat să participe şi la două master-class-uri care vor avea loc în luna iunie la conservatorul din Bucureşti. E vorba de două cursuri intensive de măiestrie artistică susţinute de Dorin Marc şi Petru Iuga, cei mai cunoscuţi contrabasişti români, stabiliţi în Germania. Alex Cranciova ar urma să fie cel mai mic participant la aceste cursuri, la care ştacheta este foarte ridicată, şi care înseamnă  foarte mult pentru el, deoarece reprezintă un nivel superior, încă neatins de vreun copil de vârsta lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.