Master ca în CSI Miami, la facultatea de Chimie a Universităţii de...

Master ca în CSI Miami, la facultatea de Chimie a Universităţii de Vest. Vezi ce se studiază VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

titus vlase chimie 2

Eşti fan al serialelor CSI sau Criminal Minds? Te fascinează munca experţilor din filme, dar crezi că doar la Hollywood poţi avea parte de adrenalină? Nimic mai fals. La Facultatea de Chimie din cadrul Universității de Vest din Timișoara poți studia la două mastere de tip CSI. Detalii despre ele a oferit prodecanul facultatii de Chimie-Biologie-Geografie din cadrul Universității de Vest din Timișoara, Titus Vlase, care a fost invitatul PRESSALERT.LIVE în această seară.

Ce se studiază la masterele de tip „CSI”

Acesta a explicat că masterul de Chimie criminalistică, unul din cele mai bine cotate din aria sa de specialitate, a apărut în urma unei discuții cu un criminalist care venise să îi ceară ajutorul într-un caz. „Am luat ce materii ar trebui studiate, le-am pus pe listă, pe urmă am căutat ce oameni ar putea face și l-am acreditat. Acest master se adresează chimiștilor, dar și polițiștilor sau procurorilor, celor care lucrează în sistem și au nevoie de interpretări măcar să se înțeleagă cu specialiștii, să se înțeleagă între ei, iar pentru chimiști și fiziceni avem chiar aplicații în domeniu le dăm competențe pentru utilizarea aparaturii, diferite modalități de prelucrare a probelor, cum se preiau, cum se păstrează, cum se țin.


Am încercat să fie un master foarte aplicat”, a spus Vlase.

Întrebat dacă e ca în CSI, invitatul a declarat că pe „aproape, nu chiar așa, dar nici nu e departe. Bineînțeles mai sunt și materii complementare pe lângă chimie, tehnici IT și audio video, medicină legală, farmacologie, aplicații ale testării materialelor în criminalistică, tot felul de tehnici de investigare”. Despre succesul masterului, prodecanul a explicat că numărul de cursanți depășește numărul de licențiați în domeniul chimiei. Printre studenți se numără judecători, avocați, polițiști sau pompieri.

Al doilea master de succes se numește Chimie clinică și de laborator sanitar și este pornit la inițiativa foștilor absolvenți de chimie. „Avem un master care abia anul trecut în iunie a apărut și ne-am ocupat locurile în prima sesiune, am mai primit locuri în a doua și nu am mai avut unde să îi băgăm pe toți. Ne-am adaptat pieței”, a mai explicat Vlase. Invitatul a completat că masterele tradiționale din cadrul Facultății de Chimie nu s-au bucurat de același succes și că mulți absolvenți ai facultății preferă să lucreze în magazine din mall sau în galerii comerciale ca vânzători.

Studenții de la Chimie vor organiza, în cadrul Student Fest, duminică, în Piața Victoriei din Timișoara, de la ora 13.00, demonstrații surpriză, toți doritorii fiind așteptați la experimentele puse la cale de maeștrii combinațiilor spectaculoase.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.