Povestea emoționantă a unei fetițe din Timișoara cu o boală genetică rară....

Povestea emoționantă a unei fetițe din Timișoara cu o boală genetică rară. Cât de importantă este intervenția timpurie

0
DISTRIBUIȚI

nectaria

Intervenția timpurie poate face minuni în cazul micuților care s-au născut fără să audă sau au diferite deficiențe multiple. O demonstrează rezultatele excepționale obținute în cadrul unui program de intervenție timpurie început în urmă cu șapte ani la Timișoara, care a fost inclus, în 2013, într-un proiect finanțat cu fonduri elvețiene. În cadrul acestui proiect au fost colectate date privind screeningul auditiv și testarea vizuală la peste 20.000 de copii, 80 de nou-născuți și copii cu deficiențe senzoriale au beneficiat de servicii de intervenție timpurie, iar șapte specialiști în intervenție timpurie au fost instruiți.

Povestea Nectariei

Printre copiii care au beneficiat de astfel de servicii de intervenție timpurie se numără și Nectaria, o fetiță căreia îi place să se joace și care zâmbește tot timpul. Însă, Nectaria nu a fost mereu așa, asta pentru că, la naștere, i s-a dat un diagnostic sever: cromozom în inel 13, o boală genetică rară. Printre alte complicații, acest diagnostic poate duce la probleme serioase de văz și de auz.

Astfel, când Nectaria avea mai puțin de un an, Florina Stoica, medicul oftalmolog membru al echipei multidisciplinare din Timișoara, a sfătuit părinții să o ducă la Centrul de Sprijin în Intervenție Timpurie deschis de Sense Internațional România în Timișoara, în cadrul Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Constantin Pufan”.


Echipa a evaluat-o pe fetiță care, la acel moment, plângea tot timpul, nu-și putea ține capul drept și rareori răspundea la stimuli vizuali sau obiecte luminoase.

„Acum, Nectaria este un copil vesel care a făcut multe progrese. Îi place în mod deosebit patul cu apă, care o face să chicotească și să râdă; de fapt, îi place apa în general. Amândoi părinții sunt hotărâți să-i ofere Nectariei tot ce se poate – au confecționat ei înșiși propriile materiale de stimulare senzorială acasă. Cel mai important lucru pe care l-am făcut a fost să-i sprijinim pe părinți să-și poată ajuta copilul”, spune psihologul Gabriela Jianu, care lucrează la Centrul de Sprijin în Intervenție Timpurie Timișoara.

foto1 nectaria

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.