Psiholog din Timișoara, despre femeile care fac avort: „Unele intră în depresie,...

Psiholog din Timișoara, despre femeile care fac avort: „Unele intră în depresie, ajung să aibă nevoie de tratament psihiatric”. De ce refuză unele tinere anticoncepționalele

0
DISTRIBUIȚI

test de sarcina

Statistici alarmante în România, țară în care avortul a devenit principala metodă contraceptivă. În fiecare an, dintr-un milion de femei însărcinate, peste 700.000 avortează, iar aproximativ 7% au peste zece chiuretaje efectuate. Cu scopul de a informa mai bine cu privire la principalele metode contraceptive, Televiziunea Medicală a organizat, săptămâna trecută, la Timișoara o dezbatere care a avut această temă, la care au participat zeci de tinere cu vârste cuprinse între 18 și 20 ani. Doi medici ginecologi, dar și un psiholog le-au dat sfaturi participantelor despre cum se pot proteja astfel încât să nu rămână însărcinate, să nu ia o boală cu transmitere sexuală, dar le-au vorbit și despre efectele negative ale unui avort.

Psihologul timișorean Emil Bolcu a atras atenția asupra traumelor femeilor care recurg la un chiuretaj.


„O sarcină este ceva serios. Ce se întâmplă atunci când un copil are o mamă copil? Nu se poate întâmpla nimic bun, vorbim despre o traumă atât pentru mamă, cât și pentru copil, care va transmite potențialul traumatic pentru generații întregi. Este esențial să se evite o sarcină la o vârstă nedorită, atunci când nu există un partener stabil, sunteți încă la școală/facultate. Dacă se ajunge la avort, apar regretele, sentimentul de culpă. Unele femei intră în depresie, ajung să aibă nevoie de tratament psihiatric. Apare frica de faptul că nu vor mai putea să rămână însărcinate, dificultăți în a-și întemeia o familie, scade stima de sine, chiar și calitatea vieții”, explică psihologul timișorean.

Medicul ginecolog Dorin Grigoraș a încercat să combată principalele mituri despre pilulele contraceptive. „În prezent, tinerii își încep viața sexuală între 15 și 19 ani, nu știu dacă este vârsta cea mai potrivă din punct de vedere psihologic, dar fizic organul sexual e pregătit. Unele femei nu iau pilule contraceptive pentru că se tem de posibile efecte secundare nedorite. Se spune că anticoncepționalele îngrașă, dar se observă doar o ușoară creștere în greutate din cauza retenției de apă, la început, de aceea este important un control al greutății și al alimentației. De asemenea, pilulele nu reduc infertilitatea, așa cum se spune”, a precizat Dorin Grigoraș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.