Securitatea IT, dezbătută de experţi la ediţia din acest an a IT...

Securitatea IT, dezbătută de experţi la ediţia din acest an a IT Congres. Vezi cum te poţi proteja singur

0
DISTRIBUIȚI

it congress

Într-o lume tot mai mult digitalizată, în care reţelele de internet şi schimbul de informaţii pătrund în fiecare componentă a vieţii, lipsa securităţii din domeniul IT ne afectează tot mai mult. Exact despre securitate şi cum poate fi aceasta cât mai bine implementată, pentru a nu intra în plasa unor rău voitori, a fost principala temă despre care s-a discutat la ultima ediţie a IT Congress, evenimentul organizat anual de socieatea timişoreană Eta2U.

„Tema ediţiei de anul acesta a IT Congress este <<Secure IT Now>>. Am ales o temă care vizează securitatea IT dat fiind că ameninţările la care sunt supuse în prezent firmele din toate industriile sunt tot mai mari atât la nivel local, cât şi mondial. Odată cu evoluţia tehnologică au evoluat şi ameninţările, care au devenit din ce în ce mai complexe. În contextul în care ne îndreptăm către o arhitectură în care totul este interconectat, reţeaua complet izolată, nu mai este un răspuns fezabil nici din punct de vedere al tehnologiei IT, nici din punct de vedere al cerinţelor de business pe care IT-ul trebuie să le susţină. În aceste condiţii vrem să preîntâmpinăm situaţii neplăcute ajutând firmele să-şi securizeze, eficientizeze şi dezvolte afacerile, cu ajutorul expertizei partenerilor noştri.”, a declarat Stelian Câmpianu, director executiv al ETA2U.

Cele mai banale legături umane cu viaţa digitală pot fi afectate de problemele de securitate. O căsuţă de poştă electronică, un cod PIN al unui card bancar, un smartphone, toate pot fi atacate de hackeri, iar datele obţinute ilegal folosite în cele mai neplăcute scopuri.

Cele mai proaspete exemple sunt cele ale hackerului român care a atăcat şi spart lejer adresa de e-mail a candidatei la preşedinţia SUA, Hillary Clinton, sau cel ale unei firme israeliene care a spart adresa de poştă electronică a şefei DNA, Codrua Kovesy.

Cum te protejezi singur

În aceste condiţii se pune întrebarea: ce se poate face pentru ca şi noi să nu ajungem în astfel de situaţii neplăcute?

„Accesul pe mailuri să îl faci doar de pe dispozitive în care ai încredere, adică telefonul tău, laptopul tău, tableta ta, nu de pe ale altora. Parola de la e-mail să fie una cât se poate de compicată, adică peste opt caractere, minim, şi este bine ca între acele caractere să fie şi unele, să spunem, neuzuale: un diez, un semn de exclamare, combinaţii de litere mici şi litere mari, respectiv cifre. Parola nu ar trebui să fie una uşor de ghicit cum ar fi Sesame deschide-te, numele şi data naşterii, sau aceiaşi denumire ca şi adresa de e-mail.


În general, şi firmele care oferă servicii de poştă electronică se preocupă de această problemă a securităţii, nu le cade bine să aibă asemenea breşe de acces. Dar şi utilizatorul are în această parte de securitate o mare responsabilitate şi trebuie să se protejeze singur. În primul şi în primul rând, siguranţa pleacă de la utilizator”, ne-a ma ideclarat Stelian Câmpianu.

Nu lăsaţi bifată opţiunea programelor de a reţine parolele! Aceasta este o altă mare problemă a utilizatorilor de internet în ceea ce priveşte securitatea.

„Site-urile, dacă intri de pe calculatorul altcuiva, se oferă să-ţi reţină parola, acea opţiune nu trebuie niciodată să rămână bifată. Eu nici pe dispozitivul personal nu-mi salvez parola, pentru că dacă cineva îmi sustrage telefonul şi trece de acel cod de acces ar putea avea imedat acces şi în mailul meu”, continuă Câmpianu.

„După aceea mai sunt şi acele capcane pe care cei răuvoitori le întind. Este vorba despre acele mailuri capcană de pe care ei pot să procure anumite date despre tine, pe care ulterior să le folosească. Dacă vă veţi uita în istoria hackerilor celebri, ei ca să spargă un cont nu au folosit neapărat forţa brută, ci au folosit informaţiile despre persoana respectivă: chitanţe de la restaurant aruncate la coşul de gunoi, extrase de conturi de bancă, diferite informaţii care erau publice despre acele persoane. Aceasta se bazează pe logica simplă, conform căreia o persoană pentru a reţine acele informaţii de acces va folosi cuvinte care îi sunt lui prietenoase”, a mai declarat directorul executiv al Eta2U.

Din păcate, astfel de date sunt exact cele folosite de marea majoritate a oamenilor. Iar de aici apar şi marile probleme.

„Din punct de vedere probabilistic, dacă aţi face un studiu asupra parolelor pe care le foloseşte lumea, eu sunt sigur că peste 50 – 60 % includ numele de stradă unde locuieşti, numele copilului sau al soţiei, combinaţii de date de naştere. Deci, dintre acele cuvinte cheie, dintr-o infinitate de posibilităţi, hackerul găseşte combinaţii dintre aceste elemente, ceea ce restrânge plaja de  posibilităţi şi atunci încearcă până reuşeşte”, a mai declarat Stelian Câmpianu.

Modernizarea din viaţa noastră ne oferă posibilităţi de distracţie şi interacţionare tot mai numeroase şi diversificate. Din păcate, acest „frumos” aduce la pachet şi problemele chiar legate de securitate. Iar reţeaua Facebook şi dorinţa utilizatorilor pentru acel check-in sau pentru selfie oferă oportunitatea perfectă de informare a hoţilor, de această dată a celor din lumea reală.

„După cum se ştie sunt reţele de hoţi care s-au specializat şi care folosesc Facebook pentru a se informa. Ei pot urmări dacă eşti plecat de acasă, de exemplu. Cu toată tehnologia asta care ne face viaţa mai frumoasă, pe de altă parte poate fi folosită în sens negativ şi ne expune. Este clar că dacă eşti ceea ce se numeşte un Facebook addicted şi dai check-in că suntem toţi acum la nu ştiu ce party, sigur hoţul va ştii că acea casă este liberă pentru a fi spartă”, a încheiat Stelian Câmpianu.

Singurii care suntem responsabili de propria securitate cibernetică suntem chiar noi. Atât timp cât nu ţinem cont de nişte măsuri minime de securitate în domeniul IT suntem expuşi riscurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.