Semnal de alarmă tras de medicii din Timișoara: copiii cu colesterolul crescut...

Semnal de alarmă tras de medicii din Timișoara: copiii cu colesterolul crescut riscă să facă INFARCT chiar și la 35 ani. Cum poate fi prevenit

0
DISTRIBUIȚI

proiect clipa

Numărul copiilor din Timișoara cu colesterolul crescut este neașteptat de mare. Acesta este semnalul de alarmă tras de mai mulți medici timișoreni care fac parte din cadrul Fundației CardioPrevent. Doctorii spun că viitorii adulți care au la zece ani colesterolul peste 160mg/dl riscă să facă infarct la 35 ani, dacă nu sunt depistați și tratați corect încă de la vârste fragede.

Vă reamintim că, în urmă cu peste o lună, Fundația CardioPrevent a lansat proiectul CLIPA, în cadrul căruia sute de copii de clasa a IV-a au fost înțepați în deget pentru a se afla valoarea colesterolului.


Asta în condițiile în care creșterea colesterolului din sânge reprezintă unul dintre factorii determinanți în declanșarea afecțiunilor cardiovasculare. Plus că s-a constatat faptul că pragul de vârstă la care se declanșează aceste boli a scăzut îngrijorător.

„Din cei aproape 300 de copii cărora li s-a recoltat sânge, peste 20% au valori ale LDL colesterolului mai mari de 100 mg/dl (3% au valori chiar mai mari decât 160 mg/dl), cu mult mai mari decât în previziunile noastre. Acest lucru este, probabil, doar parțial cauzat de modificările transmise genetic ce induc un nivel crescut al colesterolului, dar mai ales de modul de viață (alimentație defectuoasă și sedentarism) pe care îl practică de obicei locuitorii marilor orașe”, explică medicul Dan Gaiță, președintele Fundației CardioPrevent.

Doctorul timișorean spune că printr-un simplu test de dozare a colesterolului pot fi depistaţi şi trataţi extrem de precoce copii care altfel sunt condamnaţi la suferinţa unei boli necruţătoare. „Pragul complicaţiilor aterosclerotice – atac de cord şi atac cerebral, în special, este atins în medie la 53 de ani – cei cu hipercolesterolemie familială heterozigotă, îl ating la 35 de ani. La cei depistaţi şi trataţi la 18 ani, pragul este atins la 45 de ani, iar dacă se intervine la 10 ani, împingem pragul la peste 50 de ani, la fel ca la cei fără această boală”, mai precizează Dan Gaiță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.