Viteza UCIDE… nu doar în trafic! Locuitorii din Timiș, încurajați să-și măsoare...

Viteza UCIDE… nu doar în trafic! Locuitorii din Timiș, încurajați să-și măsoare tensiunea: „Oamenii ar trebui să dețină nu doar un ciocan în casă, ci și un tensiometru”. Ce statistici alarmante au medicii

0
DISTRIBUIȚI
hipertensiune tensiunea arterială
Timișorenii, cei mai hipertensivi din țară

„Viteza ucide…nu numai în trafic! Controlează-ți tensiunea arterială!” – acesta este sloganul sub care se desfășoară o campanie națională, astăzi, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale. Mai mulți medici din Timișoara și-au dat întâlnire pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la complicațiile care pot apărea din cauza tensiunii prea mari.

Ce determină apariția hipertensiunii arteriale

Potrivit statisticilor, hipertensiunea arterială este principalul factor de risc al bolilor cardiovasculare, cauza celui mai ridicat număr de decese la nivel global. De ce apare hipertensiunea arterială în majoritatea cazurilor? Din cauza unui stil de viață nesănătos, dar și al consumului de sare în exces, atrag atenția medicii timișoreni

„Se estimează că dieta nesănătoasă este asociată cu aproximativ jumătate din cazuri, în timp ce 30% sunt corelate cu un consum crescut de sare, iar circa 20% dintre cazuri, cu un aport scăzut de potasiu, generat de o cantitate mică de legume și fructe în alimentație.


Obezitatea, consumul excesiv de alcool, inactivitatea fizică, consumul de tutun sunt și ei factori care generează hipertensiune. Din păcate, Timișoara a depășit București și Cluj-Napoca în ceea ce privește prevalența hipertensiunii arteriale. Cinci din zece oameni sunt hipertensivi, în 85% din cazuri boala e asimptomatică”, a explicat, astăzi, medicul Daniel Lighezan, șeful Clinicii de Medicină Internă de la Spitalul Municipal Timișoara.

Romulus Timar, șeful Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice de la Spitalul Județean Timișoara, ne transmite să ne modificăm stilul de viață, dacă dorim să fim sănătoși. „Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial. E nevoie de reducerea consumului de sare, oamenii au ajuns să pună sare în alimente înainte de a le gusta. Este importantă și mișcarea, inclusiv mersul pe jos, renunțarea complet la fumat”, explică medicul timișorean. De aceeași părere este și Adalbert Schiller, șeful Clinicii de Nefrologie de la Spitalul Județean Timișoara, care recomandă ca în fiecare casă să existe câte un tensiometru.

„Prevenția apariției hipertensiunii arteriale e foarte importantă. În momentul în care deja bolnavul prezintă simptome ale acestei boli e deja prea târziu. Măsurarea tensiunii o dată la două luni ar trebui să fie un reflex. Toată lumea are în casă o șurubelniță, o cheie franceză, dar nu și un tensiometru, care reprezintă mijlocul de depistare și de control al tensiunii. Oamenii ar trebui să dețină nu doar un ciocan în casă, ci și un tensiometru. Se consideră că oamenii care au tensiunea peste 140 cu 90 sunt hipertensivi”, explică medicul Adalbert Schiller.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.