TIMIȘOARA UITATĂ Johnny Weissmüller, campionul olimpic la natație care a devenit cunoscut...

TIMIȘOARA UITATĂ Johnny Weissmüller, campionul olimpic la natație care a devenit cunoscut lumii întregi drept „Tarzan” FOTO

3
DISTRIBUIȚI
7. tarzan Johnny Weissmüller
Johnny Weissmüller în rolul lui „Tarzan”

Peter Johann Weissmüller, actorul care a devenit cunoscut în întreaga lume mai ales datorită filmelor în care l-a interpretat pe Tarzan, s-a născut în 2 iunie 1904, într-o familie şvăbească din comuna germană Freidorf, devenită între timp cartier al Timişoarei.

Avea doar şapte luni când părinţii săi au emigrat în SUA, având asupra lor 23 de dolari şi 50 de cenţi. Au stat o vreme în Pennsylvania, iar apoi s-au stabilit la Chicago. Au existat incertitudini legate de locul naşterii sale, care a fost multă vreme controversat. El a susţinut mereu că s-ar fi născut în localitatea Windber din Pennsylvania, dar misterul s-a risipit atunci când gazetarul Nikolaus Berwanger a descoperit, în 1968, înregistrarea naşterii copilului în matricola parohiei din Freidorf, cu ajutorul unui văr al actorului.

Johnny Weissmüller, o legendă a nataţiei

După ce a absolvit studiile secundare la Athletic Club din Illinois, Weissmüller a început să practice înotul de performanţă la sfatul medicului, deoarece era un copil bolnăvicios şi i s-a recomandat practicarea acestui sport. A obţinut nu mai puţin de 52 de titluri naţionale, 67 de titluri mondiale şi cinci titluri olimpice, devenind o adevărată legendă a nataţiei.

Johnny Weissmüller a fost primul om din lume care a parcurs într-o piscină suta de metri în mai puţin de un minut şi a deţinut recordurile la stilul liber la toate probele de la o sută de yarzi la jumătatea de milă. Se pare că acesta a fost şi motivul pentru care a declarat că Pennsylvania este statul în care s-a născut, atunci când a devenit membru al echipei de înot a Statelor Unite, deoarece, pentru a putea fi selectat în lotul naţional de nataţie al Statelor Unite, trebuia să fii cetăţean american.

Tarzan, eroul junglei

A debutat pe ecran cu filme documentare şi didactice, de popularizare a înotului, dar seria de filme cu Tarzan l-a făcut cu adevărat celebru pe toate continentele. A fost ales pentru a interpreta acest rol după ce a dat mai multe probe, la care s-au prezentat nu mai puţin de o sută de concurenţi. Primul episod al ecranizării cărţii „Tarzan”, a scriitorului american Edgar Rice Burroughs, s-a bucurat de mult succes şi a fost urmat de o serie de alte filme cu eroul junglei. Filmările pentru „Tarzan omul-maimuţă”, primul din celebra serie, s-au făcut în studiourile Metro Goldwin Mayer, în 1932, şi au urmat peste zece filme în care protagonist era Tarzan.

Mai târziu, în timpul revoluţiei cubaneze, se povesteşte că în timp ce actorul juca golf în Cuba cu nişte prieteni, au fost înconjuraţi de revoluţionari înarmaţi iar Weissmüller, care nu şi-a pierdut cumpătul, a lansat atunci strigătul lui Tarzan, care a devenit celebru. Soldaţii l-au recunoscut şi au escortat întregul grup într-o zonă sigură. Spre sfârşitul carierei, Johnny Weissmüller a devenit protagonistul unui serial TV, „Jim al junglei”, în care interprtează rolul unui explorator la fel de temerar ca Tarzan, dar cu o prestaţie acrobatică mai modestă. Până astăzi, rolul lui Tarzan interpretat de Johnny Weissmüller este considerat a fi cel mai reuşit din întreaga istorie a cinematografiei.

Un star puţin preţuit la Timişoara

Chiar dacă nu împlinise nici un an când părinţii săi au emigrat, timişorenii îl consideră un băştinaş dar dacă alte oraşe ar fi exploatat din plin şansa de promova turistic locul de naştere al unei asemenea celebrităţi, autorităţile locale au făcut prea puţin pentru a face cunoscut acest lucru. În 2004, când se împlinea un veac de la naşterea lui Weissmüller şi două decenii de la moartea sa, la Acapulco, unde a murit sărac în urma unor eşecuri financiare, un fiu al său a venit la Timişoara şi a vizitat fosta comună în care s-a născut tatăl său.

O casă din Piaţa Petöfi Sándor nr. 8, pe care se află acum o plachetă comemorativă, a fost indicată de autorităţi ca fiind cea în care s-ar fi născut celebrul sportiv şi actor dar aceasta a fost ridicată după plecarea familiei, aproximativ pe locul în care se aflase clădirea în care s-a născut micul Peter Johann.


Tot atunci, el a primit, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei. Se vorbeşte de mai multă vreme de o statuie care ar urma să fie ridicată în oraş în amintirea lui Weissmüller dar autorităţile locale nu s-au preocupat de o asemenea lucrare.

În Timişoara există doar o stradă, nu prea cunoscută, în amintirea legendarului personaj şi el este amintit în fiecare an la Zilele Cartierului Freidorf, când au loc şi numeroase întreceri sportive în semn de preţuire a sa.

Surse foto: imdb.com, wikipedia.org, evz.ro, cancan.ro, cinemagia.ro, clivejames.com

3 COMENTARII

  1. Rusine autoritatilor locale care nu stiu sa promoveze un personaj atat de cunoscut pe plan mondial si care este de origine romana !!! Doar o placa comemorativa au putut sa faca acesti incompetenti care conduc Timisoara !!!

  2. Pai mai exista casa sau nu? Am citit un articol mai vechi din 2014 care arata fotografii cu casa daramata. Totodata fiul lui Weissmuller a fost in TM iar edilii i-au aratat o alta casa decat cea in care s-a nascut tatal sau pentru ca pe strada din Freidorf era plina de noroi si nu era asfaltata. Se poate investiga? Chiar mi-ar place sa aflu daca toate astea sunt adevarate. Merci! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.