Trei primari, ridicați de DNA Timișoara pentru corupție UPDATE 3 Vezi acuzațiile...

Trei primari, ridicați de DNA Timișoara pentru corupție UPDATE 3 Vezi acuzațiile oficiale ale DNA la adresa celor trei primari

0
DISTRIBUIȚI

dna descindere 2

Operațiune DNA Timișoara în această dimineață: trei primării din vestul țării au fost percheziționate, iar edilii-șefi din localitățile Șicula, Covăsînț și Almaș, toate din județul Arad, au fost duși la audieri.

Cei trei sunt cercetați într-un dosar în care sunt suspectați că au au primit de-alungul timpului diverse sume de bani pentru acordarea unor contracte din bani publici. Aurel Rădiță (Șicula), Traian Gheorghe Balint (Covăsînț) și Teodor Avram (Almaș) au fost aduși de procurorii DNA la sediul din Timișoara pentru audieri.

Vom reveni cu amănunte.

UPDATE Doi dintre primarii audiați, Teodor Avram și Traian Balint, au fost reținuți pentru 24 de ore.

primari retinuti arad 1

UPDATE 2 Primarul din Șicula, Aurel Rădiță, singurul rămas și acum la audieri, este cumnatul fostului președinte al CJ Arad, Nicolae Ioțcu, trimis în judecată pentru trafic de influență.


Și Rădiță a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca mâine cei trei să fie prezentați în fața magistraților de la Tribunalul Timiș cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE 3 În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 05 decembrie 2014, între primăria comunei Șicula, județul Arad, în calitate de achizitor și o societate comercială în calitate de executant, a fost încheiat un contract de lucrări în valoare de 5.186.855 lei inclusiv TVA, având ca obiect „asfaltare străzi în comuna Șicula, județul Arad”.

Conform comunicatului DNA, în același context, în cursul anului 2015, pentru „buna derulare” a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare plăților pentru lucrările executate de societate în cadrul contractului menționat, suspectul Radița Aurel-Mircea, în calitate de primar și ordonator de credite, a pretins și primit de la administratorul firmei respective (denunțător în cauză) suma de 2.500 lei.

Într-un context asemănător, urmare a încheierii unui contract de execuție lucrări cu aceeași societate comercială în valoare de 468.341 lei inclusiv TVA, la data de 12 iunie 2015, suspectul Balint Traian-Gheorghe, primar și ordonator de credite al comunei Covăsînț, județul Arad, a pretins de la omul de afaceri suma de 18.000 lei, reprezentând un procent de 10% din valoarea a două facturi emise în cadrul contractului (fără TVA-ul aferent și fără cota de impozit ce trebuia plătită bugetului de stat), din care a primit efectiv la aceeași dată suma de 3.000 lei.

În aceeași manieră a procedat și suspectul Avram Teodor care, în cursul anului 2015, în calitate de primar și ordonator de credite al comunei Almaș, județul Arad, a pretins cu titlu de mită de la același om de afaceri suma de 31.000 lei, reprezentând un procentaj de 10% din valoarea contractului de lucrări (312.686,5 lei fără TVA), din care efectiv a primit 7.000 lei.

Sumele de bani menționate mai sus au fost primite de cei doi edili pentru același motiv, de ”bună derulare” a contractului și pentru obținerea finanțărilor necesare efectuării plăților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.