UE a acordat Turciei, până în prezent, 240 de milioane de euro...

UE a acordat Turciei, până în prezent, 240 de milioane de euro în cadrul acordului privind migrația

0
DISTRIBUIȚI

migranti refugiati roszke ungaria serbia granita (7)

Comisia Europeană a acordat Turciei încă 47 de milioane de euro în cadrul acordului cu Ankara privind stăvilirea fluxului migrator, astfel că suma totală oferită până în prezent guvernului turc în baza acestei înțelegeri a ajuns la 240 de milioane de euro, a anunțat joi comisarul european pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn, transmite agenția EFE.

‘UE își respectă angajamentul de aplicare rapidă a acordului UE-Turcia, în folosul refugiaților’, a indicat oficialul comunitar, precizând că aceste fonduri sunt destinate proiectelor educaționale pentru refugiații aflați în Turcia și îmbunătățirii capacității gărzii de coastă turce de a efectua operațiuni de căutare și salvare.

Precizările comisarului Hahn survin după ce de la Ankara au venit acuzații că UE nu își îndeplinește angajamentul financiar asumat față de Turcia.


Purtătorul de cuvânt al președinției turce a declarat săptămâna trecută că blocul comunitar încă nu a dat Turciei ‘niciun ban’ din cele 3 miliarde de euro promise pentru refugiații sirieni aflați pe teritoriul turc.

UE și Turcia au încheiat în luna martie un acord prin care Ankara s-a angajat să stăvilească fluxul migrator, iar UE i-a promis în schimb un ajutor financiar inițial de 3 miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize și deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE, precum și preluarea direct din Turcia a unui număr de migranți sirieni echivalent cu cel al migranților returnați din Grecia către teritoriul turc.

Dar recent s-au înmulțit neînțelegerile și schimburile de replici între Ankara și Bruxelles pe tema acestui acord, a cărui aplicare riscă să fie pusă sub semnul întrebării. Înaintea declarațiilor prin care unii responsabili europeni și-au exprimat scepticismul față de o eventuală aderare a Turciei la UE, chiar și într-un orizont de timp mai îndepărtat, președintele Erdogan a respins categoric modificarea legislației antiteroriste, una dintre condițiile puse de UE pentru eliminarea vizelor de scurt sejur.

În plus, șeful statului turc a dat miercuri chiar un ultimatum Uniunii Europene, afirmând că dacă până pe 30 iunie nu se obțin progrese în demersul liberalizării vizelor, parlamentul de la Ankara nu va vota nicio lege care să permită aplicarea acordului privind migrația.

Foto: Arhivă (Adrian Pîclișan)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.