Programatorii sunt la mare căutare de către marile companii din domeniul IT care funcționează în capitala Banatului. Aproape 13.000 de oameni sunt implicați în această industrie, dar încă mai este nevoie de specialiști, motiv pentru care firmele din Timișoara caută viitori angajați care să aibă cunoștințele necesare, și nu neapărat o diplomă. Invitat în această seară în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, Radu Ticiu, președintele Asociației Banat IT, a vorbit despre cât de dezvoltat este domeniul IT în Timișoara, și nu numai.
Lipsă de resurse umane în domeniul IT
„În Timișoara există două firme mari în domeniul IT, Alcatel și Continental. La Cluj-Napoca funcționează mai mult firme medii cu câteva sute de angajați. Dar în ambele orașe există un interes extrem de mare în dezvoltarea de produse proprii de către firmele locale. Timișoara nu concurează direct cu București sau Cluj, pentru că piața globală e suficient de mare astfel încât să fie loc pentru toată lumea”, a explicat Radu Ticiu.
Președintele Asociației Banat IT a atras atenția că principala problemă a firmelor din domeniul IT rămâne lipsa de resurse umane, situație care se întâlnește în întreaga Europă. „Statisticile arată că în anul 2025 va fi un deficit de programatori de 700.000 – 900.000. Acum, firmele locale măsoară competențele viitorilor angajați. Ești angajat pentru ceea ce știi să faci, nu pentru diploma pe care o ai”, a mai precizat Radu Ticiu.
O altă problemă a firmelor din domeniul IT din orașul de pe Bega ar fi și componenta de marketing. Astfel, nu puține sunt companiile care realizează aplicații foarte bune, dar au o problemă atunci când vine vorba să le plaseze pe piață. Unele companii au înțeles că o firmă are nevoie, pentru a avea succes, nu doar de programatori buni, ci și de experți în marketing, explică Radu Ticiu, motiv pentru care caută și astfel de oameni.
Afaceri de succes dezvoltate de timișoreni
Pentru ca angajații să nu fie tentați să schimbe compania, firmele au început să le ofere tot felul de facilități acestora sau chiar să realizeze spații de lucru extrem de atractive pentru programatori.
Însă, președintele Asociației Banat IT spune că unii profesioniști buni aleg să-și deschidă propria afacere, majoritatea fiind, însă, „sortite eșecului”. Totuși, sunt și startup-uri din Timișoara care au succes. Una dintre acestea este deținută de doi antreprenori, foști colegi de facultate, care au plecat dintr-o multinațională pentru a-și construi propria firmă. „S-au decis să-și încerce norocul și și-au investit cunoștințele în construirea unui startup. Acum doi ani erau doi oameni cu o găleată de tifel care și-au zugrăvit singuri pereții firmei, iar acum în companie lucrează 60-70 oameni la realizarea unui produs propriu, un generator de formular online. Au ajuns să aibă al patrulea cel mai popular serviciu de acest gen din lume”, a afirmat la PRESSALERT președintele Banat IT.
O altă firmă de succes creată cu contribuție timișoreană este și Movidius, care a creat un procesor folosit masiv de gigantul Google și care poate fi utilizat în mai multe domenii, fiind găsit inclusiv pe cele mai bune drone comerciale din lume. „La Movidius, unul dintre cei trei cofondatori este timișorean care, după ce și-a făcut studiile doctorale în Irlanda s-a asociat cu doi foarte buni profesioniști locali și au devenit firma, brandul cu care Google se asociază când promite următoarea platformă de «deep learning». Practic au un cip extrem de performant care poate fi utilizat în foarte multe domenii, aplicații, echipamente”, a spus Radu Ticiu.
Acesta a mai precizat în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE că Asociația Banat IT încearcă să insufle pasiunea pentru programare chiar și copiilor de șapte, zece ani. Astfel, mai mulți experți îi învață gratuit pe copii tainele acestei meserii, astfel că unii micuți ajung chiar să participe la competiții internaționale cu un joc realizat de ei, de exemplu.
Sa inteleg ca 3Pillar, Atos, Atoss, Unified Post, Toluna, Wipro nu conteaza pe piata de IT din Timisoara? Si Alcatel nu mai exista, este Nokia
Normal că nu conteaza ca volum de angajati. Sunt prea mici și HR-ul face fițe la ce diplome ai și că nu le apar lor cine știe ce cuvinte cheie.
@Ionel: dacă Atos cu 2000 de angajați în Timișoara este mică….iar diploma îți este cerută dacă vrei să beneficiezi de scutirea de impozit. La fel și Saguaro, e o firmă mică, după gândirea ta, nu? Vorbești și tu ca să nu taci
da, e ciudat cum e formulata ideea aia, dar oricum 3Piloni, UP, Toluna si Wipro nu se pot compara la numar de angajati cu Conti si Alcatel/Nokia… cred ca insumat dau mai putin decat oricare dintre ei. Ce se apropie sunt Atos(i)…
da, e ciudat cum e formulata ideea aia, dar oricum 3Piloni, UP, Toluna si Wipro nu se pot compara la numar de angajati cu Conti si Alcatel/Nokia… cred ca insumat dau mai putin decat oricare dintre ei. Ce se apropie sunt Atos(i)…
Citeste mai mult pe: http://www.pressalert.ro/2016/05/ul-domeniul-care-esti-angajat-nu-pentru-diploma-pe-care-o-ai-ci-pentru-ceea-ce-stii-sa-faci-cum-au-reusit-doi-timisoreni-cu-o-galeata-de-tifel-sa-dezvolte-o-companie-de-succes/