Un singur aparat care determină cât de afectat este ficatul pentru bolnavii...

Un singur aparat care determină cât de afectat este ficatul pentru bolnavii din vestul țării, la Spitalul Județean Timișoara. De câte ar mai fi nevoie

0
DISTRIBUIȚI
fibroscan
Singurul fibroscan care functioneaza in vestul tarii, la Spitalul Judetean Timisoara.

Locuitorii din vestul țării care suferă de ciroză, hepatită sau alte boli ale ficatului pot afla cât de afectat este acest organ cu ajutorul unui aparat unic în regiune. Este vorba de un fibroscan, achiziționat în urmă cu câțiva ani pentru Clinica de Gastroenterologie de la Spitalul Județean Timișoara. Aproximativ 15-20 de oameni sunt investigați zilnic la „Județean” cu acest echipament medical performant.

Cât costă un fibroscan

Medicul Ioan Sporea, șeful secției, spune, însă, că ar mai fi nevoie de cel puțin un fibroscan. Un astfel de aparat costă aproximativ 130.000 de euro, iar fonduri s-au găsit în urmă cu câteva luni, dar au fost ratate de CJ Timiş. „În cadrul proiectului european de modernizare a ambulatoriului Spitalului Județean Timișoara, pentru care s-a ratat finanțarea deoarece nu s-a prezentat nimeni la licitațiile organizate pentru achiziționarea aparatelor, ar fi trebuit să ajungă și în secția noastră un fibroscan. În total, ar fi trebuit să primim echipamente medicale de 850.000 euro și astfel zece ani de acum înainte nu am mai fi avut nevoie de altele. Din păcate, nici Ministerul Sănătății nu ne prea ajută, primim doar 5% din cât avem nevoie.


În ultimii cinci ani, am primit de la minister 30.000 euro pentru achiziționarea a două endoscoape”, ne-a spus medicul Ioan Sporea.

Anual, aproximativ 2.500 de pacienţi din vestul ţării sunt internaţi în Secţia de Gastroenterologie de la Spitalul Judeţean Timişoara, majoritatea cu afecţiuni ale sistemului digestiv, ciroză, hepatite cronice sau hemoragii digestive. Mai mult, 3.000 de oameni sunt consultaţi în fiecare an în ambulatoriu. Cu ajutorul unui fibroscan se poate pune un diagnostic corect și eficient, în cazul celor care suferă de o patologie a ficatului. Fibroscan-ul este neinvaziv, nedureros şi nu are reacţii adverse, întrucât funcţionează pe bază de ultrasunete și poate înlocui cu succes punctația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.