ALEGERI LOCALE 2016 Cele mai noi informații din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara...

ALEGERI LOCALE 2016 Cele mai noi informații din Arad, Caraș-Severin și Hunedoara UPDATE 8 Care a fost prezența finală la vot și ce rezultat se prefigurează la Arad

0
DISTRIBUIȚI

alegeri locale 2016 vot generic sectie de votare (4)

Alegerile locale în judeţele Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara au început azi dimineaţă la ora 7.00, fără incidente. În judeţul Arad, cei 393.974 de alegători sunt repartizaţi în 78 de secţii de circumscripţii electorale şi 437 secţii de votare, în judeţul Caraş-Severin sunt înscrişi în listele electorale 274.047 votanţi care îşi exercită dreptul de vot în 365 de secţii din cele 77 de circumscripţii electorale iar în judeţul Hunedoara sunt înregistraţi 395.997 alegători care votează în 524 de secţii de votare organizate în 69 de circumscripţii.

Pentru primăria Arad, au rămas în cursă zece candidaţi, după ce doi dintre cei care îşi anunţaseră candididatura s-au retras în favoarea lui Sebastian Bulumac, principalul contracandidat al primarului în funcţie, Gheorghe Falcă, aceştia fiind şi principalii competitori. Pentru primăria municipiului Reşiţa s-au înscris 11 candidaţi, favoriţi fiind actualul viceprimar Ioan Crina, din partea PSD, şi liberalul Ioan Popa. Primăria Deva este disputată de nouă candidaţi, cu cele mai mari şanse fiind consideraţi actualul primar penelist Petre Mărginean şi fostul primar al Devei, Mircia Muntean, care candidează acum din partea PSRO, dar Nicolae Oancea, candidatul ALDE, este, la rândul lui, considerat un competitor serios. Zece candidaţi s-au înscris şi pentru primăria Hunedoara, favoriţi fiind Viorel Arion (PNL) şi Dan Bobouţanu (PSD).

Până la ora 11.30, în judeţul Arad au votat 45.482 alegători (11,54%), în Caraş-Severin 39.011 de persoane şi-au exercitat dreptul de vot (14,24%), iar în Hunedoara 52.755 de votanţi (13,32%) s-au prezentat la urne. Timișul este, ca de obicei, codaș, cu o prezență sub 11% la aceeași oră.

Rămâi pe PRESSALERT.ro pentru toate detaliile legate de scrutinul de astăzi din această zonă!

UPDATE Alegerile locale din cele trei judeţe înregistrază şi câteva curiozităţi. În judeţul Arad, cei mai mulţi candidaţi au vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani dar în cursa electorală s-au aventurat şi 681 de tineri care au între 20 şi 30 de ani. Mai interesant este însă că nici vârsticii nu sunt dispuşi să stea deoparte, pentru că nu mai puţin de 19 candidaţi au între 80 şi 90 de ani, una dintre candidate fiind chiar trecută de 90 de ani. Doi tineri căsătoriţi, însoţiţi de întreg alaiul de nuntaşi, s-au dus de la petrecere direct la urne. Mirele a declarat că „am votat pentru normalitate, pentru un oraş aşa cum ni-l dorim cu toţii”. Şi în judeţul Caraş-Severin, pe listele de vot apar candidaţi care nu au implinit 23 de ani, vârsta stabilită de lege pentru a putea ocupa o funcţie de ales în administraţia locală. Doi dintre ei nici nu au împlinit 20 de ani, în timp ce un bărbat şi o femeie din comuna Vrani, cu vârste cuprinse între 90 şi 100 de ani, doresc să-i reprezinte pe locuitori în consiliul local.

Candidatul PNL la primăria Reşiţa, Ioan Popa, a votat la ora 10,00, „pentru un viitor mai bun al copiilor mei al copiilor tuturor reşiţenilor şi pentru ca să dinamizăm oraşul, să începem să mişcăm Reşiţa”. Actualul viceprimar al Reşiţei, Ioan Crina, care candidează la fotoliul de primar din partea PSD, a votat „pentru continuitate”, pentru „seriozitate şi profesionalism… trăsăturile care trebuie să-l caracterizeze pe viitorul primar al Reşiţei”. În judeţul Caraş-Severin, prezenţa cea mai mare la urne s-a înregistrat la Băile Herculane.

La Arad, candidaţii independenţi pentru primăria Aradului şi consiliul municipal Marian Lupaş şi Ciprian Florin Luca au votat „pentru o schimbare corectă”, pentru „Normalitate şi moralitate”, îndemnându-i pe arădeni să iasă în număr cât mai mare la vot, senatorul PSD Mihai Fifor a votat îndemnându-i pe arădeni „să luăm Aradul şi să-l redăm arădenilor… pentru că Aradul aparţine cetăţenilor lui şi nu unui vremelnic primar. Pentru că vrem să reclădim poarta de intrare în ţară, să îi redăm strălucirea şi demnitatea pierdute în ani de zile de administraţie în folos propriu… pentru că 9 ne pasă”, iar deputatul Dorel Căprar, care se află în fruntea listei PSD pentru consiliul judeţean, a votat, la rândul lui, „pentru schimbare, pentru revenirea la normalitate, pentru un Arad mai curat şi mai cinstit”. Sebastian Bulumac a votat la grădiniţa PN nr. 8 de pe strada Poetului. „Azi am votat pentru un Arad al normalităţii. Am votat pentru un Arad în care arădenii să fie respectaţi, în care banii publici să fie cheltuiţi cu chibzinţă, în care oamenii să nu mai moară în spitale, un Arad din care tinerii să nu mai plece în alte oraşe pentru a se realiza profesional. Am votat pentru un oraş cu taxe rezonabile şi un preţ corect al căldurii, dar şi pentru un oraş viu, în care evenimentele să fie organizate în fiecare lună din an, nu doar în campania electorală. Am votat cu încredere şi convingerea că alături de partenerii mei în acest proiect şi împreună cu cetăţenii Aradului putem construi un astfel de oraş”, a declarat principalul contracandidat al lui Gheorghe Falcă, acesta din urmă amânând ora la care anunţase că se va prezenta la vot.

UPDATE 2 La ora 14.00, care marchează scurgerea a jumătate din timpul alocat votului pentru alegerile locale, în judeţul Arad s-au prezentat la vot 87.187 alegători (22,28%), în judeţul Caraş-Severin 69.744 alegători (25,45%) şi-au exercitat dreptul la vot, iar în judeţul Hunedoara au votat 106.176 cetăţeni cu drept de vot (26,81%), o prezenţă apropiată de media pe ţară.

UPDATE 3 După ce anunţase că se va prezenta la secţia de votare la ora 13,30, primarul Aradului, Gheorghe Falcă şi-a amânat în ultima clipă momentul ales pentru vot şi declaraţii, pentru că actul de identitate fără de care nici chiar şeful municipiului nu putea vota, era de negăsit.


Falcă a fost nevoit să se prezinte la starea civilă de la Galeria Mall, pentru a i se elibera o carte de identitate provizorie, în regim de urgenţă. Deşi estima că va intra în posesia documentului în jurul orei 15,00, aceasta i-a fost eliberată imediat după ora 14.00, astfel încât primarul îşi poate exercita drepturile cetăţeneşti la secţia de vot din Aradul Nou, la care este arondat.

UPDATE 4 Biroul Electoral Judeţean Arad a fost sesizat în legătură cu o neregulă sesizată la o secţie de votare din Moneasa, unde, un membru al comisiei a fost acuzat că a înmânat de trei ori câte două buletine de vot pentru alegerea primarului.

UPDATE 5 În judeţul Arad, satele Sârbi (comuna Hălmăgel) şi Bochia (comuna Beliu) au înregistrat până la ora 15,00 un procent de participare la vot de 75%, în ambele localităţi numărul locuitorilor cu drept de vot fiind sub o sută, iar în 37 de localităţi s-au prezentat la vot peste 50% din alegători. În Arad, la aceeaşi oră, procentul de 50% fusese depăşit doar într-o singură secţie de votare din Colonia bloc Sântoma, Canton CFR. La ora 16,00, prezenţa la vot în municipiul Arad era de doar 20,6%. Un alt candidat la primăria Aradului, Adrian Wiener, din partea M10, a votat pentru „onestitate, responsabilitate şi bună credinţă”, pentru începutul unei schimbări, iar candidaţii UDMR au votat „pentru viitorul comunităţii maghiare” şi „pentru un oraş sănătos în care toţi cetăţenii să se simtă acasă”. În cele din urmă a ajuns şi Gheorghe Falcă la secţia de vot cu noul buletin, punând ştampila pentru „valorile creştin-liberale”, convins că „oraşul va refuza întotdeauna ura şi minciuna”.

În Caraș-Severin, la Zorlenţu Mare, unde, la ora 12,00, procentul de votare era deja de 81%, peste 200 de persoane recent stabilite în comună au votat pe liste suplimentare. La un moment dat, procesul de votare a fost întrerupt, deoarece se epuizaseră buletinele de vot. Biroul Electoral judeţean a direcţionat către secţia de votare încă o sută de buletine de vot şi procesul de votare a fost reluat. Şi la Zorlencior, sat care aparţine de Zorlenţu Mare, s-au prezentat la urne 91,45% din alegători. Câteva ore mai târziu, la Zorlenţu Mare şi Zorlencior procentul de 100% a fost depăşit. Procente de peste 60% se înregistraseră, la aceeaşi oră, la Dezeşti, Baziaş şi Calina, în timp ce la Borlova, Doman şi Ţerova participarea la vot era sub 10%. Penelistul Marcel Vela, primarul Caransebeşului şi candidat pentru şefia consiliului judeţean, a votat pentru prosperitate, locuri de muncă, investiţii, accesarea fondurilor europene şi transformarea judeţului într-un pol de dezvoltare turistică. Candidatul PNL la primăria Caransebeş, Felix Borcean, doreşte un oraş elegant, european, cu proiecte prospere.

Şi în judeţul Hunedoara s-au semnalat cazuri de migraţie electorală în comuna Mărtineşti şi la Orăştioara de Sus, unde unor locuitori din Călan şi Orăştie li s-a făcut viză temporară de reşedinţă, iar IGPR a dispus demararea unei anchete de către IPJ Hunedoara. În întreg judeţul, s-au înregistrat peste 4.100 de votanţi pe liste suplimentare. Procente record s-au înregistrat în satul Vălari (comuna Topliţa), de 117,65%, şi în satul Plop (comuna Ghelari), unde procentul ajunsese la 130%. Şi la Deva au existat sesizări de fraudă, potrivit cărora ar continua campania electorală în favoarea lui Mircia Muntean, votanţii fiind recompensaţi cu câte 30 de lei. La Deva, candidatul ALDE, Florin Nicolae Oancea, a declarat că îşi doreşte să facă „o administraţie cu oameni, pentru oameni. Sunt sigur că pot fi un bun primar pentru Deva, un primar responsabil, care să redea cetăţenilor încrederea în administraţia locală. Bun simţ şi responsabilitate, aceasta este promisiunea mea”. Primarul în funcţie, Petre Mărginean, a votat „pentru continuitate. Sper ca devenii să aibă ceea ce îşi doresc şi cel mai bun să câştige. Deva e frumoasă şi sper în înţelepciunea tuturor devenilor” iar Mircia Muntean, fost primar al municipiului care doreşte un nou mandat, spune că „am votat pentru schimbare, pentru mersul înainte, pentru o Deva europeană şi nu întoarcerea ei în 1990”.

UPDATE 6 La ora 19,00, 173.123 din alegătorii judeţului Arad şi-au exercitat dreptul la vot, ceea ce reprezintă 43,94% din numărul votanţilor. În judeţul Caraş-Severin, au votat 124.847 de persoane (45,68%) iar în judeţul Hunedoara, 182.974 de cetăţeni s+au prezentat la urne, procentul fiind de 46,32%. La nivelul ţării, participarea la vot este de 43,40%. Până la această oră, participarea la vot a fost mult mai mare în mediul rural.

UPDATE 7 Sebastian Bulumac, candidat independent la funcţia de primar al municipiului Arad, a înaintat o sesizare Biroului Electoral de Circumscripţie Municipală nr. 1 Arad, după ce mai mulţi alegători au sesizat că, aplicând ştampila în dreptul poziţiei 9, aflată pe pagina 3, poziţie pe care Bulumac o deţine pe buletinul de vot, tuşul imprimat străpunge hârtia şi se imprimă şi pe cealaltă faţă, pe pagina 2, poziţia 4, în patrulaterul candidatului PMP, Samuel Adrian Iosif Caba. „Acest fapt poate duce la vicierea rezultatului votului, în situaţia (destul de probabilă) în care biroul electoral al secţiei de votare numără acest vot în favoarea dlui Caba Samuel, acesta fiind plasat pe o pagină anterioară celei pe care sunt eu situat, iar cele două patrulatere se suprapun. Prin urmare vă solicit să informaţi toţi preşedinţii secţiilor de votare cu privire la acest aspect şi să solicitaţi acordarea unei atenţii sporite la numărarea buletinelor de vot care au aplicată ştampila aparent pe pagina 2. În drept: Îmi întemeiez întâmpinarea pe prevederile art. 27 lit. g) şi art. 31 lit. c), d), e).” arată Sebastian Bulumac în sesizarea sa.

UPDATE 8 La închiderea urnelor, prezenţa la vot în cele trei judeţe din vestul ţării era următoarea: Arad –  194,377 alegători (49,34%); Caraş-Severin – 137.889 alegători )50,37%); Hunedoara – 201.600 alegători (50,91%). Procentul de participare la vot la nivelul ţării a fost de 48,34%. În aceste judeţe nu s-au făcut exit-poll-uri şi se aşteaptă informaţii din secţiile de votare, de la numărătoarea paralelă. Se estimează că in jurul orei 24,00 vor fi cunoscuţi candidaţii câştigători.

UPDATE 9 Conform numărătorii paralele parțiale efectuate de PNL, primarul în exercițiu Gheorghe Falcă ar urma să obțină aproximativ 50% din voturile exprimate, iar următorul clasat ar fi independentul Sebastian Bulumac, cu 15%. La Consiliul Județean Arad, numărătoarea paralelă, neoficială, indică un procent de 50% pentru liberali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.