Competiții sportive în una dintre cele mai frumoase zone ale României. Cum...

Competiții sportive în una dintre cele mai frumoase zone ale României. Cum este promovat Banatul Montan și ce faptă bună puteți face participând FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Cheile Nerei Mountainbike
Cheile Nerei Mountainbike are loc în acest weekend

Cu doi ani în urmă, competiţia Cheile Nerei Mountainbike, organizată pentru ciclişti amatori de toate vârstele, se afla la prima ediţie, scopul fiind acela de a promova turismul în zona comunei cărăşene Sasca Montană, o străveche aşezare minieră aşezată în aria protejată care face parte din parcul naţional Cheile Nerei-Beuşniţa dar şi de a sprijini dotarea cu aparatură medicală a spitalului de copii din Timişoara. La ediţia inaugurală au participat 222 de concurenţi din întreaga ţară, dar şi din Serbia şi Austria, care au avut de străbătut un traseu de 30 de kilometri. La cea de-a doua ediţie, la care au participat 280 de concurenţi, s-a introdus în concurs încă un traseu, Elite, cu o lungime de 70 de kilometri.

A treia ediţie a competiţiei

Cea de-a treia ediţie a competiţiei Cheile Nerei Mountainbike & Trail Run Race, la care s-au înscris câteva sute de participanţi, se desfăşoară sâmbătă şi duminică. În prima zi a concursului, puţin înainte de ora 11.00, se va da startul pentru cele două trasee marcate, Elite şi Race, iar la 11.30 va începe proba pentru copii. În cursul după-amiezii, va putea fi vizionat în premieră filmul „Carpaţii din sud-vestul României, cea mai vastă zonă de sălbăticie a Europei”, iar după premierea câştigătorilor concursului, pe terenul de fotbal din Sasca Română va avea loc un concert în aer liber. Pentru turişti vor fi amenajate terase cu mâncăruri tradiţionale şi un loc de camping.

În cea de-a doua zi a competiţiei va avea loc un concurs de alergare montană introdus în acest an şi organizat în parteneriat cu Alergotura Timişoara. După înscrierile care vor avea loc între orele 8.30 şi 9.30, se va da startul pe traseul Trail Run, iar la 14.30 va avea loc festivitatea de premiere. Fondurile obţinute vor fi folosite pentru modernizarea unor secţii ale spitalului de copii „Louis Ţurcanu”, care deserveşte patru judeţe din vestul ţării – Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. În ciuda ploilor din ultima vreme, traseul este relativ bun şi se lucrează la îmbunătăţirea lui pe porţiunea care străbate pădurea, unde a fost afectat de maşinile grele care au trecut pe aici, precum şi la marcarea traseelor.

Atracţii turistice

Zona este renumită pentru peisajul de o mare diversitate, cu locuri nemaivăzute, sau pentru varietatea extraordinară a florei.


Locuri de o frumuseţe unică, precum lacul Ochiul Beiului, cascada Beuşniţa, cascada Şuşara sau Lacul Dracului, vestit pentru un fenomen carstic unic în ţară, şi-au dobândit deja o binemeritată faimă.

La Sasca Română se află şi prima casă din România care a fost construită în întregime din materiale ecologice. Casa, construită de o arhitectă timişoreancă şi socotită printre cele mai frumoase case din lume, are pereţii făcuţi dintr-un amestec de pământ argilos, paie şi nisip, care se folosea, chiar şi în secolul trecut, la casele de la ţară unde nu existau alte materiale de construcţie. Pentru fundaţie a folosit piatra iar acoperişul este din iarbă. Originală este şi forma casei, cu colţurile rotunjite, care nu respectă nici o convenţie, făcând-o unică în felul ei, aidoma unei căsuţe desprinse din cartea cu poveşti. Casa, alături de care mai există o bucătărie de vară şi un cuptor de pâine, a devenit atracţia turiştilor, mai ales a celor străini, care au promovat-o în întreaga lume.

Surse foto: bikeevents.ro, facebook, infoo.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.