Consiliile locale din Deva și Hunedoara, plus consiliul județean, VALIDATE. Ce alianțe...

Consiliile locale din Deva și Hunedoara, plus consiliul județean, VALIDATE. Ce alianțe au majoritate

0
DISTRIBUIȚI
consiliul judetean hd hunedoaralibera_ro
Consiliul Județean Hunedoara

Primăria municipiului Deva a fost câştigată de Mircia Muntean (PSRO), care a mai condus oraşul din 1996 până în 2012. Situaţia sa este mai mult decât complicată, deoarece alesul are o condamnare de patru ani cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă calificată pentru tranzacţii ilegale cu terenuri, iar la câteva zile după alegeri instanţa s-a pronunţat într-un alt dosar şi l-a condamnat la doi ani închisoare cu executare pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice. Pedeapsa, comasată cu prima condamnare, ar duce la executarea a şase ani de închisoare în cazul în care sentinţa din al doilea dosar rămâne definitivă.

Între timp însă, Mircia Muntean a formulat o cerere de revizuire a primului dosar, pe motiv că, potrivit deciziei Curţii Constituţionale, abuzul în serviciu e parţial neconstituţional. Cererea sa a fost admisă de instanţă, urmând a fi judecată. Principalul său contracandidat, liberalul Petre Mărginean, care a condus oraşul în ultimii patru ani, a contestat validarea mandatului de edil al lui Mircia Muntean dar contestaţia sa a fost respinsă de către instanţa Judecătoriei Deva.

Mircia Muntean a reuşit, aşa cum a anunţat imediat după câştigarea alegerilor, să-şi constituie şi echipa.


La şedinţa de constituire a consiliului municipal Deva, Mircia Muntean a depus jurământul de investire în funcţia de primar şi şi-a preluat noul mandat, pesedistul Ovidiu Moş, viceprimar şi în mandatul trecut, a fost reales în această funcţie iar cel de-al doilea viceprimar ales de consilieri este Răzvan Mareş, preşedintele filialei judeţene a PSRO Hunedoara. Lucrurile s-au tranşat în acest mod în urma negocierilor dintre partidul lui Mircea Geoană, din partea căruia a candidat Mircia Muntean, şi PSD, deşi liberalii mizau pe un protocol existent la nivel naţional cu PSRO şi sperau să obţină postul de viceprimar recâştigat de Ovidiu Moş.

La Hunedoara a fost investit în funcţia de primar Dan Bobouţanu (PSD), după ce contestaţia liberalului Viorel Arion, care acuza fraudarea voturilor, a fost respinsă. Noul primar a dispus deja un audit la opt direcţii şi servicii din cadrul primăriei, condusă în legislatura trecută de Viorel Arion.

La consiliul judeţean, lucrurile au fost mai simple, deoarece cele 33 de mandate au fost împărţite doar între PSD şi PNL. Social-democraţii au obţinut cele mai multe mandate, iar preşedinte a fost ales Laurenţiu Nistor, deputat pesedist şi preşedintele organizaţiei judeţene a partidului, cu 18 voturi din 33. Liberalii n-au mai avut nici o propunere pentru această funcţie, deşi Adrian David, preşedinte al CJ Hunedoara din vara anului trecut, după ce preşedintele titular Mircea Moloţ fusese declarat incompatibil printr-o decizie definitivă a ÎCCJ şi era cercetat de DNA pentru fapte de corupţie. Acesta declara înainte de alegeri că partidul a propus „cea mai importantă şi performantă echipă din judeţul Hunedoara” şi îşi anunţase intenţia de a candida pentru un nou mandat. Nici pentru funcţiile de vicepreşedinţi n-au fost propuneri din partea PNL, fiind aleşi Sorin Adrian Vasilescu, prefect al judeţului Hunedoara până în primăvara acestui an, şi Mircea Bobora, ambii din partea PSD.

Sursa foto: hunedoaralibera.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.