Consorțiul Universitaria, din care face parte și UVT, trage un semnal de...

Consorțiul Universitaria, din care face parte și UVT, trage un semnal de alarmă: „Sistemul de învățământ superior este în pragul colapsului”. Ce spune despre subfinanțare

1
DISTRIBUIȚI
studenti uvt Consorțiul Universitaria
Semnal de alarmă tras de Consorțiul Universitaria

Semnal de alarmă tras de Consorțiul Universitaria, din care face parte și Universitatea de Vest din Timișoara. Din cauza politicilor publice privind învățământul românesc, promovate de guvernele care s-au succedat începând cu anul 2008, „au fost create deficite și riscuri economice majore și au adus sistemul de învățământ superior în pragul colapsului”, avertizează Consorțiul Universitaria. Consorțiul Universitatea este format din Academia de Studii Economice din București, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din București și Universitatea de Vest din Timișoara, care a redactat și o scrisoare de protest. În cadrul acesteia este tras un semnal de alarmă privind situația în care se află învățământul românesc.

Astfel, membri consorțiului spun că „s-a ajuns la o subfinanțare gravă a educației și cercetării în România”, iar țara noastră se află în topul statelor UE care alocă cea mai mică cotă din PIB pentru finanțarea învățământului. De asemenea, deși numărul de studenți a scăzut foarte mult, Ministerul Educației a scăzut „constant” finanțarea pe student echivalent și astfel este pusă o presiune mai mare pe bugetele universităților.


Consorțiul Universitaria avertizează și asupra faptului că Guvernul a crescut „presiunea pe componenta de cheltuieli prin majorări salariale succesive, neînsoțite de alocarea unor sume suplimentare corespunzătoare”, și că „la majorările salariale acordate prin lege s-au adăugat numeroase decizii ale instanțelor de acordare retroactivă a unor drepturi salariale, care au crescut de asemenea cheltuielile universităților. Practic, Guvernul pune universitățile să plătească din fonduri proprii costurile deciziilor politice greșite”. Prin urmare, s-a ajuns ca în unele universități din România cheltuielile cu salariile să fie de peste 93% din total finanțare și astfel rămân puține resurse pentru alte cheltuieli esențiale. Totodată, și finanțarea cercetării a scăzut în ultimii ani, spun membri consorțiului.

„Concomitent cu reducerea drastică a veniturilor universităților, Guvernul și MENCS, fără a consulta universitățile, impun prin decizii administrative o împărțire profund eronată a acestor resurse. Astfel, salariile de bază pentru funcțiile didactice și de cercetare s-au stabilit fără a ține cont de performanțele științifice ale personalului din învățământul superior. Consorțiul Universitaria susține, în continuare, majorarea salariilor în învățământ, dar politica de resurse umane să se facă diferențiat, stimulând excelența în educație și cercetare”, consideră Marilen Pirtea, rectorul UVT și președintele Consorțiului Universitaria. Prin urmare, membri consorțiului cer Guvernului și Ministerului Educației retragerera OUG privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, aducerea finanțării pe student cel puțin la nivelul celei din 2008 și stabilirea unui calendar pentru atingerea până în 2020 a unui procent de 6% din PIB pentru educație și 1% pentru cercetare.

„În cazul în care nu sunt urgent adoptate aceste măsuri, universitățile membre ale Consorțiului Universitaria vor începe proteste publice interne și se vor adresa atât instanțelor juridice interne pentru a contesta măsurile acestea contrare legilor și interesului național cât și forurilor europene pentru a semnala nerespectarea reglementărilor europene privind consultarea publică în cazul adoptării unor măsuri legislative cu puternic impact economic și social și privind subfinanțarea gravă a învățământului și cercetării în România”, transmite Marilen Pirtea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.