Cum îi jecmăneau poliţiştii de frontieră de la Moraviţa pe cei care...

Cum îi jecmăneau poliţiştii de frontieră de la Moraviţa pe cei care intrau în ţară. Vezi cum îşi asigurau protecţia UPDATE 4 Ce lecţie tăioasă le-a ţinut judecătoarea arestaţilor FOTO

14
DISTRIBUIȚI

descinderi moravita vamesi retinuti audieri (6)

Procurorii DIICOT au reuşit cu ajutorul investigatorilor sub acoperire ai DGA să obţină informaţii şi probe despre modul în care poliţiştii de frontieră de la Moraviţa făceau bani când erau de serviciu. Vă reamintim că ieri, după o amplă operaţiune a DIICOT Timişoara, au fost reţinute 26 de persoane, dintre care 18 poliţişti de frontieră, acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat pentru obţinerea de bani din fapte de corupţie.

În cazul contrabandiştilor de ţigări, abordarea era diferită. În cazul „greilor”, aceştia lucrau cu un număr extrem de mic de poliţişti de frontieră şi se acţiona când aceştia erau în tură şi asigurau protecţia transporturilor de ţigări prin vamă. Pentru a se asigura că nu vor fi prinşi, traficanţii nu plăteau banii când treceau ţigările atunci, ci la o dată ulterioară. Pentru ca să fie în siguranţă părţile se duceau în Serbia pentru a da şi lua banii. În cazul micilor cărăuşi, aceştia treceau cu cartuşele de ţigări ascunse sub haine şi făceau chiar şi mai multe drumuri în Serbia într-o singură zi. De obicei, banii erau lăsaţi la magazinul alimentar din punctul de vamă şi se spunea cine este destinatarul.

Poliţiştii de frontieră încercau să obţină bani, inclusiv prin crearea unor false probleme celor care intrau în ţară, în special cetăţeni străini. De exemplu îi întrebau de ce nu au rovignietă, deşi aceasta putea fi cumpărată după intrarea în România, sau de ce nu au intalaţii de răcire pe camioane. Când nu aveau niciun motiv ca să-i jecmănească pe cei care treceau prin Moraviţa, agenţii cereau de-a dreptul bani, având formule standard – „tradiţia”, „hai să fie bine”, „dai şi tu ceva”.

Cum îşi asigura protecţia gruparea

Gruparea era extrem de preocupată de asigurarea protecţiei pentru activităţile ilegale desfăşurate, încercând să obţină informaţii despre cei care ar fi fost vizaţi de anchete. Una dintre modalităţi erau legăturile cu ofiţerii de informaţii din structurile MAI. Sub pretextul oferirii de date, unele cu caracter general, fără prea multă „greutate” pentru un dosar penal, aceştia încercau să îşi asigure o relaţie cu ofiţerii de informaţii şi să afle care sunt zonele de interes pentru aceştia. O altă variantă de lucru era oferirea de informaţii trunchiate şefilor inclusiv despre cei din interiorul grupării pentru a testa reacţiile acestora şi a vedea dacă prezintă interes.

DIICOT urmează să decidă pentru cine va solicita arestarea. Rămâi pe PRESSALERT.ro să afli toate detaliile.

UPDATE 1 Tribunalul Timiș va începe judecarea solicitărilor de arestare la ora 16.00.

UPDATE 2 Cei 17 pentru care DIICOT cere arestarea sunt Gabriel Furcea, Deak Sturza, Gheorghe Ticuşi, Ioan Ţurcaş, Silviu Drăguţ, Alexandru Petrache, Constantin Goagă, Marius Neag, Radu Chilba, Andrei Ioanăş, Cosmin Ionele, Valentin Ungureanu., Mihăiţă Sfetcu, Alin Plavă, Ovidiu Frăţilă şi Olivian Milea. Pentru ceilalţi reţinuţi, procurorul a decis cercetarea în stare de libertate sub control judiciar. Propunerea de arestare pentru cei 17 inculpaţi are nu mai puţin de 160 de pagini,

UPDATE 3 Instanța a decis arestarea tuturor celor 17 inculpați.

Foto: Adrian Pîclișan

UPDATE 4  În timpul audierilor, unii dintre inculpaţi au refuzat să dea declaraţii.


Alţii au încercat să dea tot felul de explicaţii pentru imaginile surprinse de DGA. Unul dintre agenţi a susţinut că nu a luat şpagă, dar că şoferii de TIR aruncau bani spre el când le făcea controlul documentelor. Un altul a mimat sinceritatea, susţinând că nu-şi mai aminteşte dacă a primit sau nu mită.

Cererea de arestare a DIICOT a fost judecată de Adriana Stoicescu, preşedintele Tribunalului Timiş. Aceasta le-a ţinut o lecţie tăioasă celor 17 inculpaţi atunci când s-a pronunţat asupra solicitării DIICOT de arestare. „N-aţi înţeles nimic, Nu aţi înţeles absolut nimic. Nu aţi înţeles nimic din ce s-a întâmplat la vamă, la Poliţia Timiş. V-aţi vândut pe 10 euro. Sunteţi penibili că vă vindeţi pe nimic. Să nu înţelegeţi că ar fi trebuit să luaţi mai mult. Este sub demnitatea unui om în uniformă. Nu aţi avut niciun fel de respect pentru lege şi pentru ce reprezentaţi”, le-a spus judecătoarea.

14 COMENTARII

  1. Ceva va scapa
    NETA SAPTEBANI
    Pe sefu care lati prins, nare voie sai spune nimic lui Neta Saptebani.
    Mergeti la Neta si Barbatul si atrebati sa vedeti ce au si de unte
    Va zic eu CIGARI DIN SERBIA
    Au batut joc de familia amia si ma dore
    Pot sa vin din SWE la parket

  2. Pe Mirescu nu-l arestati? Cat a fost sef la INSPECTORATUL TERITORIAL AL POLITIEI DE FRONTIERA TIMISOARA s-au tinut concursuri trucate pentru ocuparea functiilor de sef, si asa au ajuns in functii rude, prieteni, borfasi, bisnitari. MIRESCULE poti dormi linistit noaptea? Sau tu ai escrocheria in sange ?

  3. Dna judecator ar trebui sa nu mai dea lectii de moralitate atata timp cat colegi de ai ei, la salarii de zeci sau poate sute de milioane, iau zeci sau chiar sute de mii de euro spagi..sa va dea Dzeu putere sa depasiti cu bine momentele astea, baieti!

    • in logica ta tampita,un judecator nu mai trebuie sa judece nimic,pentru ca alte zdrente din breasla ,au gresit !?un politist onest nu mai trebuie sa-si exercite atributiunile pentru ca alti politisti au gresit ? un conducator auto corect,nu ar mai trebui sa conduca pentru ca alti soferi au fost condamnati pentru consum de alcool ? NU vezi cat esti dePR0ST !?

    • Evident nu ati inteles mesajul..nu este firesc ca un judecator sa faca astfel de afirmatii :”v-ati vandut pe 10 euro, sunteti penibili ca va vindeti pe nimic”…la acest aspect m am referit..va rog sa aveti un limbaj adecvat. Cu totii avem dreptul la o opinie, nu este cazul sa ne jignim.

    • domnule,cine-i interzice unui judecator sa faca afirmatii,din moment ce el JUDECA !!!???chiar nu vedeti ca sunteti pe aratura ?El,judecatorul,JUDECA !!!Apoi isi motiveaza judecata lui,iar parerea lui chiar CONTEAZA,cum sa-i interzici asa ceva !? daca el considera ca inculpatul e HOT,pai afirma scris,vorbit sau cum vrea el,ca HOTUL e HOT si nu cum vreti dumneavoastra sau antena 3.ADIOS !

  4. Dna judecator ar trebui sa se abtina sa dea lectii de moralitate, atata timp cat colegi de ai ei, la zeci sau sute de milioane de lei salariu, se vad pe zeci sau sute de mii de euro..sa va dea Dzeu putere sa treceti cu bine peste momentele astea, baieti !

  5. Dna presedinte, nu va mai bateti capul cu acesti escroci marunti imbracati politisti. Creierul este MIRESCU, BUDA, care au permis ca in functii de conducere sa fie numiti escroci.

  6. Multe rahaturi au facut mirescu,cumpanasu, baraitaru, stoica de la aeroport toti veniti cu papornita . Si-au pus oamenii pe functii cu salarii de excelenta ! D-na Cumpanasu o avea salar de exceptie ca se rupe cu munca de ofiter criminalist ? Familii – sotii sefi sotiile la sediu elegante si parfumate ! Moravita e muuult sub Cenad care-i coordonat de Iliuta Cumpanasu- Manoiu sef de punct- Bodo-Lugojan-Mughiurus-Cirlea nasul fam. Pescariu + altii .

  7. comisar sef Furcea Gabriel?
    Cum dracu sa ajungi comisar sef in 6 ani, cand perioada legala ar trebui sa fie de 14-17 ani? Asta a fost avansat in grad la exceptional in fiecare an?
    Asta da politist, in 2 ani a ajuns sef de punct iar in 6 ani comisar sef.
    Ce-i drept si cariera i-a fost putin scurtata de DIICOT, ca altfel risca sa ajunga la 30 de ani chestor.
    Aceeasi golaneala in toata POLITIA ROMANA. Semianalfabeti ajunsi sefi peste noapte, … tigani, bisnitari, smecheri, curve, rugbisti, fotbalisti transformati in politisti…
    Cea mai mare umilinta este sa ajungi sa iti pui nadejdea intr-un astfel de politist si sa ajungi la concluzia ca de fapt nu te-a ajutat cu nimic.

  8. Nu comentez solutia magistratului ci comportamentul acestuia.
    Cita moralitate poate sa existe in atitudinea unui magistrat care in 1 iunie 2016 pronunta solutia in fata ofiterilor DGA „v-am dat la toti politistii de frontiera mandat de cate 30 de zile..” si a doua impreuna cu politistii DGA (care au fost in sala de judecata ) cu procurorul DNA si ofiter DNA serveste masa la restaurantul de linga tribunal si discuta despre caz?
    Cine popate sa fie atit de prost sa creada ca dna judecator nu a discutat si inainte de pronuntare cu serviciile de informatii
    Fapta dnei judecator se numeste abatere disciplinara grava si nu este prima data.
    Ca sa nu creada ca acest comentariu este o gluma semnez cu numele real
    Dna Adriana evitati sa fiti recuzata si faceti-va abtinerea in acest dosar macar „

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.