Dumitru Prunariu a vorbit tinerilor, la Timișoara, despre cum pot deveni cosmonauți...

Dumitru Prunariu a vorbit tinerilor, la Timișoara, despre cum pot deveni cosmonauți și despre liftul cu care vom ajunge în spațiu. Ce bursă inedită a lansat Universitatea de Vest

0
DISTRIBUIȚI
dumitru prunariu
Dumitru Prunariu la Universitatea de Vest din Timișoara.

Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a zburat în spațiul cosmic, se află, astăzi, la Timișoara pentru a le vorbi tinerilor despre ce presupune o astfel de experiență, dar și despre cum poate cineva să ajungă cosmonaut. Astfel, Dumitru Prunariu a susținut o conferință publică cu tema „Sărbătorirea a 35 de ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic” la Universitatea de Vest din Timișoara, iar apoi a vorbit despre univers și spațiul cosmic la Observatorul Astronomic.

Când va mai ajunge un român în cosmos

Cu ocazia acestui eveniment, Universitatea de Vest din Timișoara a luat decizia de a lansa un proiect inedit, „Bursa Prunariu”, care reprezintă „o inițiativă cu potențialul de a duce un nou român în spațiu”.


Prin urmare, anual, din cadrul universității va fi ales un student performant care va fi recompensat cu o bursă lunară de 500 lei oferită de compania timișoreană Zoppas.

Dumitru Prunariu a explicat că pentru a deveni cosmonaut nu trebuie să fi un mare inginer. Printre cei 547 de oameni care, de-a lungul timpului, au ajuns în spațiul cosmic se numără medici, psihologi, ingineri, medici sau chimiști. „Nu trebuie să fi un bun pilot ca să ajungi cosmonaut, ci un bun om de știință în domeniul tău. La aniversarea a 35 ani de la primul zbor al unui român în spațiul cosmic vreau să inspir tânăra generație. După 1990, tinerii s-au îndreptat spre facultăți cu caracter umanist, din dorința de a învăța cum să facă bani, și mai puțin spre cele cu accent pe științele inginerești, fără de care o societate nu s-ar putea dezvolta”, a precizat Dumitru Prunariu.

Întrebat când crede că un român va mai ajunge în spațiu, cosmonautul a explicat că „nu știu când vor fi realizate noi selecții de cosmonauți, ultima a avut loc în 2009, iar cei șase candidați aleși nu au zburat toți nici până acum”. Dumitru Prunariu a devenit, în acest an, și ambasadorul campaniei „Asteroid Day”, ce are ca scop informarea populației cu privire la posibilele pericolele venite din spațiul cosmic.

Printre temele dezbătute la Observatorul Astronomic, în această seară, se numără liftul cu ajutorul căruia vom ajunge în spațiu, colonizarea planetei Marte sau despre cum se vede România din spațiul cosmic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.