Fost consumator de droguri de la vârsta de 12 ani, închis la...

Fost consumator de droguri de la vârsta de 12 ani, închis la Centrul de Reeducare Buziaș, pe scena Teatrului Național din Timișoara pentru a cânta alături de alți copii talentați FOTO

0
DISTRIBUIȚI
gruia centrul educativ buzias
Spectacol folcloric susținut de tineri internați în Centrul Educativ Buziaș.

La doar 12 ani, Gruia a renunțat la copilărie. „Încurajat” de prieteni, băiatul a tras prima țigară cu etnobotanice. În scurt timp, a ajuns să fie dependent. Iar cum drogurile nu sunt deloc ieftine, până la a încerca să fure pentru a face rost de bani, a mai fost un mic pas. Astfel, Gruia a ajuns să-și petreacă adolescența mai mult după gratii, decât la școală sau alături de familie. Acum, la vârsta de 20 de ani, tânărul din Baia Mare este internat la Centrul Educativ Buziaș, „pentru furt și ultraj”.

„E mai bine aici decât în închisorile în care am mai fost închis”, povestește cu o voce tristă Gruia. Băiatul este îmbrăcat în costum popular și ne povestește că simte cum inima îi bate din ce în ce mai tare. Nu are nicio afecțiune cardiacă, dar în doar câteva minute va susține primul lui spectacol pe o mare scenă, a Teatrului Național din Timișoara, iar emoțiile sunt mari. Gruia a fost pasionat de muzică încă de mic, dar niciodată nu a fost încurajat să-și pună în valoare acest talent. Cânta pe unde apuca melodiile preferate.

gruia centrul educariv buzias

Este închis la Centrul Educativ Buziaș de un an și șapte luni, iar în ultima perioadă a avut șansa să fie pregătit de un profesor de canto, alături de alți trei băieți care au comis diferite infracțiuni.


Profesorul care i-a pregătit pe tineri și-a dat seama de talentul pe care Gruia îl are, motiv pentru care a fost desemnat solistul principal al corului. Astfel, aseară, în cadrul spectacolului folcloric „Las’ că-i bine!”, Gruia împreună cu cei trei colegi, au interpretat patru melodii populare.

„Vreau ca peste cinci luni, când o să ies din centru, să iau ore de canto. Visul meu este să ajung cântăreț și voi încerca să mi-l îndeplinesc, nu mai vreau să aud de droguri”, ne povestește Gruia despre planurișe sale de viitor. Băiatul recunoaște rușinat că este de abia în clasa a V-a, dar vrea să-și continue studiile după ce va ieși din Centrul Educativ Buziaș.

Gruia, alături de cei trei tineri internați la Centrul Educativ Buziaș, dar și de copilul unui deținut de la Penitenciarul Timișoara și micuți talentați de la Palatul Copiilor din oraș, au urcat împreună pe scena Teatrului Național din Timișoara, aseară. Aceștia au susținut un spectacol folcloric cu totul special. Acțiunea a avut loc în cadrul unui eveniment cultural cu caracter social, care și-a propus să sprijine reintegrarea în comunitate a persoanelor care au comis infracțiuni. „Evenimentul este al doilea dintr-un plan de acțiuni care vizează sprijinirea reintegrării sociale a minorilor și tinerilor sancționați penal, prin dezvoltarea unor atitudini și mentalități nediscriminatorii în raport cu aceștia la nivelul comunității”, transmit reprezentanții Centrului Educativ Buziaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.