Frumusețile din Clisura Dunării, cel mai fascinant defileu din Europa, mai ușor...

Frumusețile din Clisura Dunării, cel mai fascinant defileu din Europa, mai ușor de vizitat de turiști. Vezi cât de spectaculoase sunt peșterile din zonă sau stânca Baba Caia FOTO

0
DISTRIBUIȚI

clisura dunari

Cele mai spectaculoase atracții turistice din Clisura Dunării sunt mai ușor de vizitat de către cei care și-au propus să-și petreacă o vacanță de vis în mijlocul naturii, departe de agitația din oraș. În această primăvară, în cadrul unui proiect câștigat de Primăria Moldova Nouă, au fost realizate patru trasee tematice ecoturistice spre frumusețile din zonă, de care turiștii cu siguranță se vor îndrăgosti. Astfel, drumeții ajung mai ușor la morile de apă, peșterile, cascadele sau monumentele istorice din Clisura Dunării.

Totodată, pe faleza Dunării din Moldova Nouă au fost montate panouri și plăcuțe informative. De asemenea, în fața centrului turistic de informare din oraș, construit cu bani europeni, a fost realizat și un centru de vizitare în aer liber. Acesta cuprinde câteva panouri cu toate legendele și istoriile obiectivelor turistice din Clisura Dunării, după modelul văzut în Parcul natural pădurile Cehiei din Boemia.

clisura dunarii4

Cele patru trasee tematice ecoturistice din Clisura Dunării pe care drumeții sunt invitați să le parcurgă sunt: drumul morilor de apă de pe Valea râului Gramensca, traseul Peșterilor – Gaura cu muscă, Grota Haiducească, Gaura Chindiei, Filip, traseul cascadelor de pe râul Moldavița și traseul monumentelor istorice – cetatea Sf. Ladislau, castrul roman Divici, stânca Baba Caia, movila lui Attila.

Unul dintre cele mai fascinante obiective turistice din Clisura Dunării, pe care drumeții nu trebuie să-l rateze, este stânca Baba Caia, despre care se spune că reprezintă un simbol pentru turismul din zonă. Stânca Babacaia, un monument natural din calcar, atrage ca un magnet turişti, mai ales datorită faptului că este unică pe tot parcursul fluviului. Această stâncă supranumită şi “Crăiasa singuratică a Dunării” marchează intrarea în Clisura Dunării şi se află în dreptul localităţii Coronini, judeţul Caraş-Severin. Stânca are o înălţime de şapte metri deasupra apei, iar numele său provine din limba turcă şi înseamnă “stânca tatălui”.

stanca babacaia

Și peșterile din Clisura Dunării sunt un alt punct de atracție pentru turiști. Peștera Gaura cu Muscă reprezintă un loc de o frumusețe deosebită. La intrare se pot vedea ruinele unei fortificații din anii 1800, iar înăuntrul ei sunt numeroase colonii de lilieci. Un obiectiv turistic deosebit în Clisura Dunării este și Cetatea Ladislau. A fost construită de către Sigismund, regele Ungariei, în anii 1427-1428. Fortificația avea ziduri groase de doi metri și era apărată de un șanț.


Așezată la intrarea în defileu, cetatea a fost importantă în desfășurarea luptelor care s-au dat pentru stăpânirea acestei zone.

gaura cu musca

Cele patru trasee tematice ecoturistice au fost realizate în cadrul proiectului „Ecoturismul, o șansă în zona de Dunăre – Moldova Nouă”, desemnat câștigător în cadrul programului de finanțare „Idei din Țara lui Andrei”. Proiectul a fost implementat de Primăria Moldova Nouă în parteneriat cu Asociația „Dunăre Moldova Nouă” și Parcul Natural Porțile de Fier. Valoarea proiectului este de aproximativ 15.000 euro. Clisura Dunării este “vestitorul” turismului din Banat și cuprinde cel mai lung și mai frumos defileu din Europa, de la Baziaș și până la barajul Lacului de acumulare Porțile de Fier.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.