Nicolae Robu, tot FĂRĂ majoritate în Consiliul Local Timişoara. Ce discuţii poartă...

Nicolae Robu, tot FĂRĂ majoritate în Consiliul Local Timişoara. Ce discuţii poartă şi ce dificultăţi are în a atrage voturi

0
DISTRIBUIȚI
nicolae robu telefon consiliul local timisoara
Primarul Robu caută soluții pentru o majoritate în Consiliul Local Timişoara. Foto: Adrian Pîclișan (arhivă)

La aproape o săptămână de la alegerile locale din 5 iunie, PNL Timiş şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, încă nu au reuşit să bată palma cu partidele care au reprezentanţi în Consiliul Local Timişoara pentru a forma o majoritate. Urmare a scorului obţinut de partide la scrutinul din 5 iunie, Consiliul Local Timişoara este compus din 12 consilieri PNL, nouă PSD, doi PMP, doi UDMR, un consilier ALDE şi consilierul independent Adrian Orza.

Cum poate avea Nicolae Robu majoritate în CL Timiş

Astfel, pentru a avea o majoritate simplă, PNL ar avea nevoie de voturile a 14 din cei 27 de consilieri. Primele negocieri au fost purtate în această săptămână între PNL şi UDMR.


Până acum Robu a avut două întâlniri cu conducerea UDMR Timiş, însă negocierile sunt deocamdată fără rezultat. „Am discutat despre posibilitatea de colaborare în viitorul consiliul local. Rămâne de văzut dacă vom avea o alianţă, deocamdată avem şi noi UDMR un prezidiu, un consiliu al reprezentanţilor teritoriali, unde trebuie să discutăm această posibilă alianţă. Desigur că ne vom consulta şi cu liderul nostru la nivel naţional, Kelemen Hunor, însă decizia finală ne aparţine”, ne-a declarat liderul UDMR Timiş, Ferenc Halasz. Acesta a estimate că o decizie va fi luată la finele săptămânii viitoare.

În aceste condiţii, PNL mai poate purta negocieri cu PMP şi cu independentul Orza. De altfel, discuţiile dintre liberalul Alin Popoviciu, candidat al PNL Timiş pentru şefia CJT şi reprezentanţii partidului lui Traian Băsescu au fost confirmate de Roxana Iliescu, preşedintele PMP Timiş. Dacă la nivelul judeţului PSD şi UNPR au făcut o alianţă prin care social-democratul Sorin Grindeanu va deveni preşedintele CJ şi cei doi vicepreşedinţi vor fi Titu Bojin şi Viorel Matei de la UNPR, ALDE – parte a coaliţiei dintre PSD şi UNPR la nivel naţional – a fost lăsat deocamdată pe dinafară. Dacă în CJ Timiş ALDE are două poziţii de consilieri judeţeni, în CL Timiş, ALDE are un singur reprezentant. Cu alte cuvinte, Ilare Bordeaşu nu poate face o alianţă locală cu PNL, din cauza protocolului de la nivel naţional.

Astfel, chiar şi cu o alianţă cu UDMR, PMP şi Adrian Orza, Robu va avea doar 17 voturi, lucru care îi pune piedici în trecerea unor proiecte importante cum sunt cele de patrimoniu, unde este nevoie de votul a două treimi din consilieri, adică 18 din 27.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.