O săptămână de sărbătoare la Reșița: Ruga Bănățeană, urmată de zilele orașului....

O săptămână de sărbătoare la Reșița: Ruga Bănățeană, urmată de zilele orașului. Ce evenimente au loc și cine concertează

0
DISTRIBUIȚI

resita centru

Reşiţa sărbătoreşte în acest an 245 de ani de industrie siderurgică, care s-au scurs de la darea în folosinţă a celor două furnale înalte, în 1771, după ce arhiducesa Maria Tereza hotărâse în 1768 construirea unor ateliere metalurgice la Reşiţa. Aici a fost construită, în 1872, prima locomotivă cu abur de pe actualul teritoriu al României, numită „Resicza” iar în oraş a fost amenajat singurul muzeu de locomotive în aer liber din Europa şi cel mai mare din cele existente, cel mai important exponat fiind locomotiva „Resicza”.


Momentul va fi marcat de „Zilele Reşiţei”, care se vor desfăşura între 1 şi 3 iulie, iar astăzi la primărie are loc simpozionul „Reşiţa – 245 de ani”, în cadrul căruia sunt abordate teme legate de industria reşiţeană şi bănăţeană.

Sărbătoarea oraşului va fi precedată de tradiţionala Rugă bănăţeană, care va avea loc în cartierul Câlnic în 29 şi 30 iunie, cu participarea invitaţilor Ramona Viţa şi a orchestrei conduse de Petrică Viţa.

În programul „Zilelor Reşiţei” au fost incluse simpozioane legate de industria oraşului, cu participare internaţională, expoziţii de artă plastică şi filatelie organizate în parteneriat cu Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, spectacole muzicale pentru toate gusturile, cu formaţia Iris, Teo Milea, orchestra filarmonicii Arad, Nicolae Furdui Iancu şi ansambluri folclorice ale minorităţilor, interpreţi de muzică folk, spectacole de teatru, printre invitaţi numărându-se şi teatrul Pygmalion din Viena, precum şi demonstraţii sportive ale cluburilor din oraş. Manifestările vor avea loc în centrul civic şi în Parcul Tricolorului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.