Ceartă între jandarmi și revoluționari pe podul Decebal din Timișoara. Câți oameni...

Ceartă între jandarmi și revoluționari pe podul Decebal din Timișoara. Câți oameni au venit la protestul împotriva schimbării numelui FOTO

0
DISTRIBUIȚI

protest podul decebal (3)

Luptători în Revoluția din decembrie 1989, răniți, dar și văduve și-au dat întâlnire pe podul Decebal pentru a-și exprima nemulțumirea cu primire la decizia CLT de a schima numele podului în „Traian”. Cei aproximativ 50 de oameni au venit cu ecusoane și cu hârtii pe care era scrisă istoria construcției, iar unii dintre cei prezenți au povestit cum în brațele lor au murit oameni aici, la Revoluție. Numindu-l pe primar Kim Jong Robu, un revoluționar a avertizat că edilul poate modifica numele obiectivelor „ctitorite” de el, cum ar fi pasajul Michelangelo, dar nu are dreptul să schimbe istoria.

Între jandarmi și cei prezenți la eveniment s-a iscat o discuție aprinsă, după ce oamenii legii au avertizat că mișcarea nu este autorizată. În replică, protestatarii au spus că s-au adunat pentru a-l comemora pe cel care a construit podul

Inițiatorul evenimentului, Corneliu Vaida, a explicat că atât el cât protest podul decebalși alți revoluționari au depus la primărie și prefectură mai multe cereri pentru revocarea HCL-ului care schimbă numele podului. Protestatarii au împărțit șoferilor foi cu numele eroilor care au murit în acel loc.

La protest și-a făcut apariția și revoluționarlu Lucian Căldăraru, actualmente membru PNL și ales în consiliul local. Acesta le-a spus oamenilor să nu se impacienteze, că toate cererile depuse de ei vor fi discutate în CLT, și i-a avertizat să aibă grijă la diversioniști, acuzând că unii dintre participanți au fost trimiși ca să creeze conflicte. Deși Căldăraru le-a spus oamenilor că Robu nu vrea să nege istoria, unul dintre protestatari a avut o relație vehementă și a comentat că Lucian Căldăraru este un om politic, iar „politicul nu are ce căuta aici”.


Proaspătul consilier local nu a rămas în zonă mai mult de 10 minute.

Protestul a fost iniţiat de revoluţionarul Corneliu Vaida, care a creat un eveniment pe Facebook. Acesta a atenţionat că prin schimbarea numelui podului se calcă în picioare istoria Timişoarei şi memoria celor care au luptat acolo în 1989. Şi Asociaţia 17 Decembrie a reacţionat la HCL-ul adoptat de Consiliul Local Timişoara prin care se modifică denumirea mai multor poduri din Timişoara, printre care şi cea a podului Decebal. Ca parte a pledoariei pentru păstrarea numelui reprezentanţii asociaţiei au enumerat numele eroilor care au murit în 1989 luptând pe Podul Decebal. Circa 30 de persoane şi-au anunţat participarea la protestul denumit „Podul Decebal rămâne Podul Decebal”. Vă reamintim că numele podului se va schimba în Traian, conform HCL-ului votat de aleşii locali la finele lunii mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.