Pro și contra, la Timișoara: „Patriotismul are miză și în afara stadioanelor...

Pro și contra, la Timișoara: „Patriotismul are miză și în afara stadioanelor de fotbal”. Cine participă la dezbatere

0
DISTRIBUIȚI
tricolor urias basarabia (9)
Foto: Adrian Pîclișan (arhivă)

Asociația Culturală Contrasens anunță a patra temă a proiectului cultural Idei din mansardă, programat joi, 30 iunie, de la ora 19.00 la Ambasada (str. Anton Seiller nr. 2, Timișoara). Intrarea este liberă.

Tema zilei este: „Patriotismul are miză și în afara stadioanelor de fotbal”. Invitații dezbaterii sunt Prof.Univ.Dr. Adriana Babeți și Cătălin Ștefănescu.

Timișoreanca Adriana Babeți este critic literar, eseist, prozator, profesor universitar doctor la Catedra de literatură română și comparată a Facultății de Litere a Universității de Vest din Timișoara.


Coordonează grupul de studii comparate central europene A treia Europă din Timișoara.

Cătălin Ștefănescu este moderatorul și producătorul celei mai populare emisiuni culturale din România, Garantat 100%, pe TVR1. A absolvit Facultatea de Literere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Scrie periodic în Dilema Veche.

„Dezbaterea pune în discuție rostul patriotismului în România contemporană, pornind de la tradiționalul patriotism sportiv. Competițiile sportive scot la iveală o formă benignă a «iubirii de țară»: patriotismul soft. Mulți români au participat afectiv la aventura echipei naționale de fotbal de la Euro 2016. Pentru ei, jucătorii trebuie să lupte nu doar pentru a marca goluri; ei trebuie să apere onoarea României. A reușit oare industria entertainment-ului să găsească și să încurajeze singura formă acceptabilă de patriotism? Unii ar putea respinge această efemeră iubire de patrie. Patriotismul trebuie să fie o motivație puternică și de lungă durată care să încurajeze schimbări sociale pozitive. Alții ar putea să scoată în evidență utilitatea socială a patriotismului soft. În schimb, orice încurajare a patriotismului în alte zone ale vieții sociale devine periculoasă, pentru că prea aprinsa iubire de țară poartă cu sine germenele naționalismului”, transmit organizatorii evenimentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.