Primele IMAGINI cu noii zimbri de la Armeniș. Prin ce peripeții au...

Primele IMAGINI cu noii zimbri de la Armeniș. Prin ce peripeții au trecut până să iasă din nou în natură FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Zimbri eliberați în Banatul Montan Rewilding Europe

WWF România și Rewilding Europe au eliberat încă 10 zimbri în Munții Țarcu, Caraș Severin. Aceștia s-au obișnuit deja cu peisajul. „Suntem cu un pas mai aproape de o populație viabilă de zimbri sălbatici ce va număra 30 de exemplare până la sfârșitul anului”, spun reprezentanții WWF.

O nouă turmă de 10 zimbri a ajuns în Munții Țarcu weekendul acesta, în apropierea comunei Armeniș. Aceștia provin din trei rezervații din Germania și Belgia, iar după ce se vor adapta la noul ecosistem, zimbri vor fi eliberați în sălbăticie și vor trăi în Carpații Meridionali. „Acestea sunt primele zece exemplare din cel puțin 100 de zimbri pe care îi vom elibera în Carpații Meridionali în următorii cinci ani”, a declarat Frans Schepars director al Rewilding Europe.

Zimbri eliberați în Banatul Montan
Zimbri eliberați în Banatul Montan

Zimbri aduși provin din diferite grădini zoologice sau rezervații din Europa. Trei au fost donați de parcul Bellewaerde din Belgia, unul de către rezervația Neumünster din Germania, iar alți șase zimbri au fost donați de rezervația Wisentgehege, tot din Germania.

Zimbri eliberați în Banatul Montan

„Cele zece exemplare au sosit sănătoase, în ciuda stresului imens cauzat de călătoria lungă de 5.000 de km, și au fost eliberate într-o zonă de aclimatizare de 15 hectare. Primii pași ai zimbrilor în România nu au fost lipsiți de peripeții. Vremea neprielnică și ploaia torențială din noaptea precedentă și-au lăsat amprenta pe drumul forestier și podul din fața zonei de aclimatizare unde se descarcă caminoanele ce au transportat animalele.


Prin urmare, acestea nu au putut fi aduse în poziția ideală, ceea ce ar fi împiedicat transferul zimbrilor în noua casă. Cu puțină ingeniozitate și implicare, localnicii, cot la cot cu reprezentanții WWF România și Rewilding Europe, au amenajat un culoar de trecere peste podul ce leagă camioanele de țarc, format din mașinile localnicilor, bandă reflectorizantă, câteva hrănitoare, pături, banere și trei porți demontate temporar din zona țarcului de control veterinar. Imposibilul a devenit posibil mulțumită colaborării deosebite dintre oamenii de conservare și comunitatea locală pentru care zimbrii reprezintă o parte din ce în ce mai importantă din viața lor”, mai povestesc reprezentanții WWF.

02 © Oana Mondoc _ WWF România

După aproximativ o lună, odată ce zimbrii își vor reveni din stresul provocat de relocare, vor ieși într-o zonă de resălbăticire de 150 de hectare, unde își vor redobândi instinctele sălbatice și vor forma o turmă, iar abia apoi vor putea întâlni cealaltă turmă. În Munții Țarcu 20 de zimbri ce trăiesc în libertate deplină. Încă din 2013, WWF România și Rewilding Europe au demarat un proiect de repopulare a Carpaților Meridionali cu această specie emblematică. Autoritățile locale precum și membrii comunităților din Armeniș și Feneș, au făcut posibile cele trei eliberări de zimbri anuale (prima având loc în 2014), aceste evenimente fiind primii pași spre a crea o populație viabilă de zimbri în libertate.

04 © Oana Mondoc _ WWF Romania

„Este în puterea noastră să protejăm fauna sălbatică și habitatele naturale care mențin sănătatea mediului de care depindem. Zimbrul este o specie cu un impact pozitiv major asupra habitatului său. Ajută la menținerea peisajului mozaicat și a coridoarelor ecologice, prin urmare putem spune că resălbăticirea este un instrument pentru a ajuta natura să se vindece prin forțe proprii”, spune Adrian Hăgătiș, Manager proiecte sălbăticie la WWF România.

Zimbrul european este cel mai mare mamifer terestru sălbatic de pe continent. Cândva cutreiera toată Europa, dar a fost vânat excesiv și a ajuns să dispară din sălbăticie, în 1927.

Sursa foto: Oana Mondoc

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.