REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 Care sunt primele cifre pentru Arad, Caraș-Severin și...

REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016 Care sunt primele cifre pentru Arad, Caraș-Severin și Hunedoara UPDATE Câte voturi a obținut un candidat retras din cursă, la Arad

0
DISTRIBUIȚI
centralizare voturi alegeri biroul electoral judetean (1)
Voturile s-au numărat toată noaptea. Foto: Adrian Pîclișan (arhivă)

Numărul alegătorilor prezenţi la urne în municipiul Arad a fost de 36,06%, cu aproximativ 14.000 de alegători mai puţin faţă de alegerile precedente şi cu 13,28% mai mic faţă de procentul înregistrat la nivelul judeţului.

La Arad, numărătoarea parţială a voturilor îl dă câştigător pe Gheorghe Falcă, primarul în funcţie. „Mi-am propus ca după această campanie să vorbim mai mult de programul nostru şi să facem o comparaţie cu oferta lansată de opozanţi, care a fost o ofertă de ură şi minciună. M-am bazat pe oamenii puternici ai Aradului şi văd partea bună. Şi mama a simţit la Brad ura care a fost în campanie. Nu se poate să lăsăm întotdeauna un putregai să vină în mijloc, acum avem şase-şapte care au spus minciuni dar peste patru ani putem avea 15. M-am săturat să arunce cu noroi în mine. Voi arăta cine sunt aceşti oameni. Am răbdat pentru acest oraş, pentru direcţia lui corectă, dar acum a venit şi rândul meu. Nu putem face 150 de parcuri în Arad, nu putem repara faţadele caselor. Va trebui să vorbesc mult mai serios de următorii patru ani”, a declarat Falcă.

Candidatul independent Sebastian Bulumac, clasat pe locul al doilea, s-a declarat mulţumit cu procentul obţinut, considerând că „emulaţia creată cu prilejul acestor alegeri ne va ajuta în continuare să ne continuăm activitatea în zona civică şi să schimbăm oraşul. Vă aştept să rămâneţi alături de proiectul civic, trebuie să capitalizăm ceea ce am obţinut. Mesajul meu nu a reuşit să ajungă la toţi arădenii, sunt oameni care nu ştiu de mine, dar pentru prima dată, actualul primar a fost învins în mai multe secţii de votare. Sunt convins că astăzi oraşul aparţine arădenilor în măsură mult mai mare şi vă aştept să susţineţi proiectele civice”. Falcă a câştigat alegerile, conform rezultatelor parțiale, cu 46,09%, iar independentul Sebastian Bulumac a obţinut 26,68%. Restul candidaţilor la fotoliul de primar au obţinut procente nesemnificative.

În judeţul Arad, PNL a pierdut mai multe primării dar numărătoarea parţială indică un uşor avantaj faţă de PSD, deşi s-a stabilit un echilibru între cele două partide mari. PNL a câştigat alegerile şi în şase din cele zece oraşe ale judeţului iar PSD a ieşit victorios la Lipova, Chişinău Criş şi Pâncota. Excepţii s-au înregistrat în oraşul Nădlac, unde primăria a fost câştigată de candidatul ALDE, şi în comuna Buteni, unde câştigător este reprezentantul PMP.


La Bocsig, localitatea natală a lui Nicolae Robu, victoria a fost adjudecată de PSD. Pentru consiliul local Arad, PNL are 40,53% din voturi, PSD 25,8%, UDMR 8,2% şi ALDE 5,8%, iar pentru consiliul judeţean, PNL estimează că va avea la final peste 45% din voturi, având şansa de a avea o majoritate absolută după redistribuiri.

La Reşiţa, alegerile au fost câştigate de liberalul Ioan Popa cu 49,1% (7.777 voturi), care a obţinut cu 499 de voturi mai mult faţă de contracandidatul său, social-democratul Ioan Crina, în favoarea căruia au votat 35,42% (7.277 voturi) din alegători. Candidatul UNPR, Gheorghe Jenar, s-a clasat pe locul al treilea, urmat de candidatul PMP, care a obţinut 1.226 voturi. La consiliul local, PNL şi PSD au câte nouă mandate, Partidul Verde 2 mandate şi un mandat a fost câştigat de PMP. Liberalul Felix Borcean a câştigat primăria din Caransebeş, iar primăria din Moldova Nouă a fost adjudecată tot de PNL. La Oraviţa, primarul PSD aflat în funcţie a obţinut un nou mandat, pesedistul Luca Mălăiescu, aflat în stare de incompatibilitate conform ANI, a obţinut victoria la Oţelu Roşu iar liberalul Cristian Miclău a obţinut mandatul de primar la Băile Herculane. La Anina, primarul PNL Gheorghe Românu, declarat incompatibil de Agenţia Română de Integritate, a câştigat un nou mandat, iar la Bocşa, Eugen Cismăneanţu, primarul PMP, a fost de asemenea reales.

La Deva, Mircia Muntean a revenit la primăria municipiului Deva, de data aceasta ca reprezentant al PSRO. Primăria Hunedoara a fost câştigată de pesedistul Dan Bobouţanu, care era cotat cu a doua şansă, candidaţii PSD fiind câştigători şi la Orăştie, Brad, Aninoasa, Uricani, Simeria şi Petrila. PNL a obţinut victoria la Petroşani, unde Tiberiu Iacob Ridzi a obţinut un nou mandat, Călan şi Haţeg iar Geoagiu are un nou primar în persoana lui Vasile Cărăguţ, din partea ALDE. În consiliul judeţean, conform unor rezultate neoficiale, PSD a obţinut majoritatea la Hunedoara, surse din partid afirmând că acesta a reuşit să câştige 35 de primării din judeţ, faţă de cele 32 obţinute de PNL. Două primării au fost câştigate de ALDE şi PSRO.

UPDATE Potrivit rezultatelor provizorii puse la dispoziție de Biroul Electoral Central, primarul în funcție, Gheorghe Falcă, a câștigat detașat Primăria Aradului. Candidatul Partidului Național Liberal a obținut 24.159 de voturi. Principalul său contra-candidat, independentul Sebastian Bulumac (susținut de PSD) a contabilizat 14.067 de voturi.

Pe poziția a treia s-a situat un alt candidat independent, desprins din PSD: Marin Lupaș, care a reușit să obțină 4.001 voturi. Pe locul patru în opțiunile arădenilor pentru Primărie s-a clasat candidatul UDMR, Levente Bognar contabilizând 3.442 de voturi. El este urmat de candidatul ALDE, Ionel Ciupe, care a obținut 3.151 de voturi. Reprezentantul PMP, Samuel Caba, s-a situat pe locul șase în preferințele arădenilor, adunând 1.770 de voturi. Al șaptelea, cu 1.448 de voturi, s-a clasat independentul Ciprian Luca (susținut de Alianța pentru Arad). Pe locul următor s-a situat candidatul Partidului M10, Adrian Wiener, care a abținut 1.215 voturi.

Pe ultimele locuri se află trei candidați care au obținut sub 1.000 de voturi fiecare. Surprinzător – dat fiind că s-a retras din cursă – Călin Costea (Partidul Mândri că suntem arădeni) a obținut 554 de voturi, clasându-se al nouălea. El este urmat de independentul Dorin Filip (529 voturi) și independenta Elvira Pop (419 voturi).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.