TIMIȘOARA UITATĂ Simion Lucaciu, pictorul care a muncit la combinatul siderurgic. Ce...

TIMIȘOARA UITATĂ Simion Lucaciu, pictorul care a muncit la combinatul siderurgic. Ce spuneau criticii despre arta sa FOTO

1
DISTRIBUIȚI
1. simion lucaciu cover
Simion Lucaciu

Pictorul Simion Lucaciu s-a născut în anul 1928 în localitatea timişeană Găvojdia. Între anii 1946 şi 1950 a lucrat la combinatul siderurgic de la Hunedoara, unde a frecventat cercul de artă plastică, iar în 1957 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj.

Un nume în viaţa artistică a Timişoarei

Debutul său a avut loc încă în 1952, când a participat la saloane din Bucureşti şi Timişoara, apoi la mai multe expoziţii colective din Bucureşti şi cele mai importante oraşe din vestul ţării. A participat, de asemenea, alături de alţi artişti plastici timişoreni, la expoziţii de pictură la Novi Sad şi Belgrad, în 1969 şi 1970, şi a făcut călătorii de studii în fosta URSS şi Bulgaria.

Simion Lucaciu a fost foarte prezent în viaţa artistică a Timişoarei, în ciuda modestiei sale şi a personalităţii introvertite, iar despre pictura sa s-a spus că are „o exuberanţă lirică, o melancolie polisemantică, iar tablourile, în cea mai mare parte nonfigurative, degajă căldură, lăsându-se descifrate fără dificultate, cu blândeţe şi bunăvoinţă”. Galeria de artă din Timişoara i-a găzduit, în repetate rânduri, expoziţii personale care s-au bucurat de aprecierea publicului.

Sensurile ascunse ale culorilor

Simion Lucaciu era, în opinia criticilor, „un temperament creator, deopotrivă meditativ şi tumultuos”, căruia îi plăcea să evadeze în natură, după care răsfoia caietul de schiţe şi selecta ceea ce se preta la transpunerile în ulei. A fost un artist laborios dar atent la detaliu, cu „un deosebit simţ al formelor şi nuanţelor”, aşa cum demonstrează lucrările sale dar şi schiţele sau desenele unor proiecte din atelierul său. Peisajele, florile, imaginile nocturne, marea, dar şi portretele, au fost temele predilecte asupra cărora artistul s-a aplecat, în primul rând culorile fiind cele cu ajutorul cărora şi-a transpus pe pânză starea de spirit şi a creat o anume atmosferă, într-un echilibru compoziţional îndelung gândit.

Simion Lucaciu în muzee şi colecţii particulare

Viaţa sa a încetat în mod tragic, în 1997, când apreciatul pictor avea 68 de ani.


Editura Fundaţiei Interart TRIADE a scos un catalog dedicat lui Simion Lucaciu, în colecţia „Maeştrii Timişoarei”. Lucrări semnate de Simion Lucaciu se află la muzeul de artă din Timişoara, la cele din Arad şi Lugoj, dar şi în colecţii particulare din Serbia sau Philadelphia (SUA). În opinia criticilor, „Simion Lucaciu a existat prin pictură şi pentru pictură”, a fost un om care a trăit în artă şi pentru artă şi rămâne unul dintre cei mai reprezentativi artişti timişoreni din cea de-a doua jumătate a secolului trecut.

Surse foto: zimanauctions.com, ciprianchirileanu.blogspot.ro, okazii.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.