Săptămână plină pentru Institutul Francez: Fête de la musique, umor și expoziție...

Săptămână plină pentru Institutul Francez: Fête de la musique, umor și expoziție Sorin Scurtulescu FOTO

0
DISTRIBUIȚI
2. fete de la musique
Fête de la musique, deja o tradiție franceză

Din 1981, anul în care ministrul Culturii din Franţa, Jack Lang, a oficializat Sărbătoarea Muzicii, aceasta a făcut înconjurul lumii şi este sărbătorită în fiecare an, pe întreg continentul, în 21 iunie, ziua solstiţiului de vară, Fête de la musique marcând începutul noului anotimp.

Institutul Francez din Timişoara şi filarmonica „Banatul” pregătesc, cu această ocazie, un concert extraordinar de muzică simfonică franceză, care va avea loc miercuri, 22 iunie, de la ora 20.00, în grădina Capitol, prelungind sărbătoarea cu o zi. Repertoriul este alcătuit din Rapsodia nr. 2 de George Enescu, „Méditation” din opera „Thaïs” şi „Elegie” de Jules Massenet, arii din operele „Carmen” de Bizet şi „Samson şi Dalila” de C. Saint Säens şi „Boléro” de M. Ravel. La pupitru se va afla dirijorul Gheorghe Costin iar solistă va fi mezzosoprana lugojeancă Aura Twarowska, care a debutat pe scena operei timişorene iar de nouă ani este solistă a operei din Viena, unde a cântat în peste 400 de spectacole. La vioară solo va evolua Cătălina Trincă, iar la violoncel solo, Darius Tereu.

Biletele se pot achiziţiona la casieria filarmonicii, iar în caz de vreme nefavorabilă, concertul va avea loc în sala Capitol.

Între 24 şi 26 iunie, tot la grădina de vară Capitol, se vor desfăşura „Zilele de umor francez”, manifestare iniţiată de Institutul Francez din Timişoara din 2010, pe de o parte pentru a reînvia cultura cinematografică, iar pe de alta, pentru a revigora şi însufleţi spaţii cu potenţial cultural. Programul este alcătuit din comedii recente, cu subiecte de actualitate, actori şi regizori cunoscuţi, evenimentul bucurându-se de un adevărat succes în anii trecuţi. În 24 iunie, de la ora 22.00, este programat filmul „Nous trois ou rien” (Noi trei sau nimic), sâmbătă, de la aceeaşi oră, poate fi vizionată pelicula „Et si on vivait tous ensemble?” (Hai să trăim toţi împreună), cu cunoscuţii actori Jane Fonda, Pierre Richard şi Géraldine Chaplin iar duminică va fi prezentat filmul „Mariage à Mendoza” (Nuntă la Mendoza). Filmele sunt subtitrate în limba română iar intrarea este liberă.

În parteneriat cu Galeria Jecza şi Fundaţia Interart Triade, Institutul Francez prezintă expoziţia „Movement of Light” a artistului plastic Sorin Scurtulescu, al cărei vernisaj va avea loc vineri, 24 iunie, ora 18.00, la Galeria Jecza, şi care va putea fi vizitată până în 25 septembrie. Expoziţia, care va fi prezentată de curatorul acesteia, Frédérique Neuts Leroy, cuprinde picturi şi fotografii ale artistului, a cărui direcţie se încadrează între figurativ şi abstract, rod al învăţăturii primite de la maeştrii Constantin Flondor şi Geoff Morten.

Cele mai recente opere, pictate în acest an, reprezintă evocări ale perioadei petrecute în Italia, artistul făcând apel la memorie pentru a reconstitui instantanee romane într-un limbaj impregnat cu note poetice, integrând în panoramele romane şi latura sa umană.


Lumina, simbol al tradiţiei creştine care îndrumă spre sacru, invadează întreg spaţiul pânzei, învăluind vizitatorul împreună cu frumuseţea panoramelor. Sorin Scurtulescu, co-fondator al grupului de pictură Noima, trăieşte şi lucrează în prezent la Timişoara şi Viena, după ce, timp de doi ani, şi-a completat studiile în domeniul picturii în Anglia şi a petrecut alţi doi ani la Roma, unde a obţinut o bursă postdoctorală, având ulterior numeroase expoziţii în ţară şi străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.