TIMIȘOARA UITATĂ Sorin Titel, scriitorul exmatriculat de comuniști din facultate pentru solidarizarea...

TIMIȘOARA UITATĂ Sorin Titel, scriitorul exmatriculat de comuniști din facultate pentru solidarizarea cu Revoluția din Ungaria

0
DISTRIBUIȚI

1. sorin titelCunoscutul romancier Sorin Titel s-a născut în decembrie 1935, în comuna timişeană Margina. Tatăl său, Iosif Titel, era licenţiat în drept şi notar şi s-a îngrijit să dea fiului său o educaţie cât mai bună. Sorin Titel a urmat cursurile preuniversitare la Lugoj şi Caransebeş, iar după absolvirea acestora a fost admis la facultatea de cinematografie din Bucureşti, secţia regie.

Exmatriculat pentru solidarizarea cu revoluţia din Ungaria

S-a transferat după primul an la facultatea de filologie, dar a fost exmatriculat în 1956, deoarece se solidarizase cu revoluţia din Ungaria. Un an mai târziu a reuşit să se înscrie la facultatea din Cluj, însă numai pentru o lună. În acelaşi an a debutat cu schiţa „Drumul”, în revista „Tânărul scriitor”, iar în 1963 a publicat primul volum de schiţe, „Copacul”.

Din 1958 a fost, timp de şase ani, profesor suplinitor de limba română la Caransebeş, perioadă în care şi-a terminat şi studiile superioare, la secţia fără frecvenţă. După absolvirea facultăţii, din 1964 până în 1971, a fost redactor la revista timişoreană „Scrisul bănăţean”, devenită ulterior „Orizont”. În această perioadă a publicat mai multe romane şi a devenit membru al Uniunii Scriitorilor. Ulterior s-a mutat la Bucureşti, devenind redactor la revista „România literară”.

Scriitor reprezentativ al literaturii române postbelice

A fost un autor prolific, publicând mai multe romane, volume de povestiri, nuvele şi eseuri, a realizat scenariul filmului „Iarba verde de acasă”, regizat de Stere Gulea, iar editura „Marineasa” i-a publicat, postum, mai multe scenarii cinematografice. Tot postum a apărut o biografie a scriitorului scrisă de tatăl său şi mai multe eseuri monografice.

Criticii literari au considerat că proza sa aparţine „romanului nou”3. sorin titel care a caracterizat opera scriitorilor şaizecişti şi care se impusese în literatură în anii în care Sorin Titel şi-a scris romanele, chiar dacă, în timpul vieţii, cărţile sale au fost oarecum marginalizate, el nefiind printre cei care s-au aflat în prim-planul generaţiei sale.


Ulterior, s-a vorbit de „spiritul cehovian” al operei sale dar şi de o apropiere de Kafka.

Cărţile sale surprind şi evoluţia sa spirituală, în ultimele sale romane remarcându-se şi o tentă autobiografică, cu accente nostalgice, legate de ţinutul natal. În ansamblul ei, opera lui Sorin Titel este una reprezentativă pentru literatura română contemporană, mai ales prin originalitatea ei, fiind considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori bănăţeni ai literaturii române postbelice. A fost distins cu premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, premiul Academiei Române şi cel al Uniunii Scriitorilor.

O boală necruţătoare l-a răpus prematur şi a încetat din viaţă în ianuarie 1985, la nici 50 de ani, fiind înmormântat la cimitirul Bellu din Bucureşti.

Surse foto: costintuchila.files.woedpress.com, negrupealb.ning.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.