Totul despre alegerile locale din 2016. Vezi unde votezi şi alte detalii...

Totul despre alegerile locale din 2016. Vezi unde votezi şi alte detalii importante

0
DISTRIBUIȚI

vot generic

Oficial, campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie s-a încheiat. Candidaţii pentru Primăria Timişoara, Consiliul Local Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş, dar şi pentru localităţile din judeţ au avut la dispoziţie patru săptămâni în care să îşi expună programele electorale şi să convingă cetăţenii că merită un mandat de încredere. După ce bannerele de mari dimensiuni şi oferirea de cadouri simbolice precum pixuri sau brichete au fost interzise de lege, candidaţii au fost nevoiţi să convingă cetăţenii doar prin programe electorale. Conform raportărilor guvernului, doar şapte incidente electorale au avut loc la nivel naţional în această campanie electorală.

Secţiile de vot vor fi deschise în intervalul orar 7.00 -21.00, iar votul se poate exercita doar în localitatea de domiciliu sau în cea de reşedinţă. Cu alte cuvinte, dacă o persoană este născută în Arad, dar are flotant în Timişoara, ea poate vota fie în Arad, fie în Timişoara. Spre deosebire de alegerile pentru preşedinte, unde votul se poate exercita pe liste suplimentare în teritoriu, la acest scrutin există doar posibilităţile amintite mai sus. Conform datelor oferite de reprezentanţii guvernului în teritoriu, în Timiş avem un număr de 618. 671 de alegători, plus 2.089 cetățeni UE cu drept de vot.


Numărul secţiilor de votare este de 596, din care 207 în Timișoara, iar bugetul pentru organizarea alegerilor a fost de 6.926.150 lei, din care 5.881.150 lei cheltuieli de personal, iar cheltuieli materiale 1.045.000 lei. Nu mai puţin de 2.046.820 buletine de vot au fost tipărite: 682.000 pentru primari, 682.000 buletine pentru consilii locale şi 682.820 buletine de vot pentru consilieri judeţeni. Față de anul 2012, a crescut numărul de consilieri în cazul a 13 localități. Este vorba despre Banloc, Becicherecu Mic, Bucovăț, Cenei, Darova, Dudeștii Noi, Giroc, Periam, Pișchia, Șag, Șandra, Satchinez şi Uivar.

Ieri, prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală a lansat un apel, chemând oamenii la vot. „Așteptăm ca cetățenii să fie într-un număr cât mai mare prezenți la vot, ne-ar părea rău dacă prezența ar fi mai mică, sunt resurse umane și financiare importante implicate în aceste alegeri”, a declarat reprezentantul guvernului în teritoriu.

Lista completă cu localizarea secţiilor de vot din Timişoara şi din judeţ poate fi consultată aici. E important de precizat că, spre deosebire de anii trecuţi, toţi oamenii care se prezintă la urne vor fi verificaţi într-o bază de date electronică pentru a se depista dacă au mai votat sau nu la acelaşi scrutin. Dat fiind faptul că în fiecare secţie de vot există doar un singur astfel de operator, este posibil ca la secţiile de vot să se formete cozi. Pentru păstrarea ordinii şi liniştii publice vor fi mobilizate forţe de ordine din cadrul IPJ Timiş şi IJJ Timiş. Circa jumătate din efectivele unităţii de jandarmi din Timiş vor fi implicate în buna desfăşurare a procesului electoral din data de 5 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.