AMENDĂ pentru Muzeul Banatului după un control al Direcţiei de Cultură Timiş....

AMENDĂ pentru Muzeul Banatului după un control al Direcţiei de Cultură Timiş. Vezi care au fost motivele sancțiunii și cum se apără conducerea FOTO și VIDEO

3
DISTRIBUIȚI
14. c. ilas, v. bunoiu, s. predescu
Claudiu Ilaș, Victor Bunoiu și Sorin Predescu

După apariţiile din presă în care era semnalată degradarea castelului Huniade în care funcţionează Muzeul Banatului, instituţie care, de două luni, a dobândit titulatura de muzeu de importanţă naţională, reprezentanţii Direcţiei de Cultură Timiş s-au autosesizat şi au decis să facă un control pentru a constata atât starea în care se află clădirea cât şi cea a patrimoniului cultural, mai ales că, printr-o decizie a CSAT, protecţia patrimoniului cultural naţional a fost inclusă în domeniul securităţii naţionale.

O situaţie inacceptabilă

Directorul direcţiei de cultură, Sorin Vlad Predescu, spune că, după ce iniţial agenţii de pază nu le-au permis accesul în clădire, a primit o adresă din partea conducerii muzeului în care se semnalau deteriorările cauzate de ploaie, iar verificările s-au făcut în ziua următoare, împreună cu poliţia de patrimoniu.

„Clădirea se află într-o situaţie inacceptabilă, şantierul durează de zece ani, nu s-a adus nici o îmbunătăţire clădirii şi nici măcar nu s-au asigurat condiţiile de conservare a acesteia. În clădire plouă, infiltraţiile sunt de sus până la parter. Lucrările sunt întrerupte, iar reproşul pe care îl fac conducerii muzeului este că nu ne-au anunţat când s-au întrerupt lucrările, conform prevederilor legale. E vorba de una din cele mai importante clădiri din partea de vest a ţării. Distrugerile sunt mari şi e greu de înţeles cum s-a ajuns în această situaţie”, a concluzionat Sorin Vlad Predescu, adăugând că, dacă ar fi fost notificată din timp asupra pericolului existent, direcţia ar fi putut da un aviz pentru intervenţii de urgenţă chiar dacă autorizaţia de construcţie a expirat, şi situaţia în care s-a ajuns putea fi evitată.

Patrimoniul, într-o stare proastă

Rezultatele controlului făcut în cele 30 de spaţii în care sunt depozitate obiectele din custodia muzeului au dus la concluzia că starea în care se află patrimoniul este foarte proastă.

Printre principalele deficienţe se numără depozitarea obiectelor în spaţii insalubre şi pline de praf, starea avansată de degradare a vestigiilor arheologice perisabile, în special a celor de lemn, periclitarea integrităţii acestora, mai ales a materialelor depozitate în holul de acees al castelului, pe coridoarele clădirii sau chiar în spaţii deschise, lipsa aparatelor de măsură a temperaturii şi umidităţii pentru a verifica dacă sunt respectate condiţiile de păstrare a obiectelor, atacuri biologice active cu ciuperci asupra vestigiilor de lemn, o dezordine generalizată, bunuri culturale neinventariate, multe bunuri nerestaurate şi lipsa unor măsuri de conservare preventivă, infiltraţii de apă pluvială în depozite, degradarea vestigiilor de lemn rămase la City Business Center şi insecuritatea acestora.

S-a constatat, de asemenea, că spaţiile de depozitare sunt insuficiente şi se impune găsirea unor spaţii corespunzătoare pentru obiectele de patrimoniu, faptul că 70% din bunurile arheologice nu sunt inventariate, iar fişele analitice de evidenţă pentru bunurile culturale clasate nu sunt actualizate. În spaţiile în care este depozitat muzeul tehnic, obiectele sunt aruncate claie peste grămadă, iar în depozitul de ştiinţe naturale, unde se află una dintre cele mai valoroase colecţii ornitologice din ţară, condiţiile sunt cu totul improprii pentru materia organică, degradată deja în bună măsură din cauza lipsei unor condiţii minime de conservare. Totodată, laboratorul de restaurare-conservare al muzeului, care funcţionează într-un spaţiu impropriu, nu deţine autorizaţie de funcţionare din partea Ministerului Culturii, cei doi conservatori ai muzeului nu sunt acreditaţi pentru a putea face lucrări de conservare preventivă şi degradarea obiectelor duce la pierderea unor importante informaţii ştiinţifice, care nu vor mai putea fi recuperate.

În urma controlului s-au dispus mai multe măsuri, printre care autorizarea laboratorului de conservare, verificarea corectitudinii documentaţiei întocmite în vederea clasificării ca muzeu de importanţă naţională, remedierea deficienţelor în spaţiile verificate, urmând ca un nou control să fie făcut peste trei luni, şi amendarea muzeului pentru încălcarea normelor de conservare a patrimoniului cu o amendă prevăzută de Legea muzeelor între 1.000 şi 10.000 de lei. Raportul a fost înaintat, totodată, Ministerului Culturii, prefecturii şi consiliului judeţean.

Muzeul contestă controlul şi amenda

Pe de altă parte, un asemenea control, care ar trebui să aibă loc o dată la doi ani, nu s-a mai făcut din vremuri deja uitate, pentru că şi direcţia s-a confruntat cu un foarte mare deficit de personal pentru a-şi îndeplini aceste atribuţii. Directorul muzeului, Claudiu Ilaş, a contestat valabilitatea acestui control, susţinând că reprezentanţii direcţiei nu au experienţa muzeografică necesară pentru a se pronunţa asupra unor probleme, dar a fost contrazis de Victor Bunoiu, consilier pe probleme de arheologie în cadrul direcţiei, care a replicat că acestea nu sunt neapărat necesare ca să costaţi nişte condiţii de conservare improprii, care sunt esenţiale în funcţionarea unui muzeu.

„În zece ani se puteau găsi soluţii, împreună cu consiliul judeţean, pentru a pune aceste obiecte în siguranţă.


Nu trebuie expertiză muzeografică să vezi că obiectele sunt aruncate unele peste altele şi starea de conservare este proastă”, este de părere Bunoiu. Claudiu Ilaş s-a apărat spunând că a sesizat atât Inspectoratul de Stat în Construcţii cât şi CJT, pe care l-a înştiinţat în legătură cu lipsa spaţiilor de depozitare, situaţia agravându-se după descoperirea unui bogat material rezultat în urma numroaselor săpături de salvare arheologică. El a precizat că a luat măsuri provizorii pentru a stopa pe viitor infiltraţiile de apă urmând ca ulterior, firma constructoare să repare stricăciunile pe baza unei expertize făcute de muzeu.

Claudiu Ilaş e decis să conteste amenda pe care o va primi. „Problema depozitelor durează de ani de zile, nu e de-acum iar direcţia de cultură are drept de control doar pentru obiectele clasate. Reproşurile care mi se fac au la bază motive politice” a mărturisit, petru PRESSALERT.ro, Claudiu Ilaş. Sorin Grindeanu, preşedintele CJ Timiș (for în subordinea căruia se află muzeul), este plecat din ţară şi urmează să-şi spună un punct de vedere la revenirea.

Foto: Adrian Pîclişan, Constantin Duma

3 COMENTARII

  1. verificati actele semnate de Claudiu ILAS pentru decontarile firmelor de constructii si verificati lucrarile ca sa intelegeti care este rolul lui Claudiu Ilas acolo si se intelege MASINA A7 DE 70.000 EURO CU CARE CIRCULA DE UNDE SUNT BANIIIIIII, pe langa restul cheltuielilor . Cat e salariul lui Ilas? 2500lei? Se justifica averea , cheltuielile si desfraul?

  2. Situatia este cum este, reprezentantii Muzeului arunca vina in alta parte.Ba, ca ei trebuiau sa anunte doar CJT cu privire la sistarea lucrarilor nu si DJC. Din cate stiu, Castelul se regaseste in LMI, ca monument categoria A, context in care trebuia anuntata DJC.Apoi, afirma ca nu s-au montat jgheaburi ca este „santier categorie A” si nu s-a putut face fara acordul Directiei. Ilar, directorul Ilas se contrazice. Fara sa fii expert te uiti si vezi ca 92% din proiect nu e realizat. In loc sa conserve patrimoniul, „cultiva” champinioane. 😀 Nu a permis accesul consilierilor DJC, pai ce e tarlaua tatalui sau ori „domeniul sau feudal”? Starea deplorabila a patrimoniului mobil al Muzeului „National” al Banatului, cat si a patrimoniului imobil denota lipsa de interes a conducerii MBT. Sa se bucure de amenda si de lipsa dosarelor penale pentru distrugere de bunuri apartinand patrimoniului cultural. Din cate am aflat cele doua „conservatoare” (poate ca si caracter), au jucat rol de secretare

  3. Rusine!!!In ce hal a putut sa ajunga aceasta bijuterie a orasului.Cred ca nici in 10 ani nu va fi gata restaurarea.In acest timp se vor pierde si piesele care mai exista.Mi e rusine sa spun ca sunt nascuta(acum 60 de ani)crescuta in acest FOST frumos oras.Inca odata RUSINE!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.