Începuturile moderne ale Timişoarei se leagă de stilul baroc, predominant în secolul al XVIII-lea în Europa centrală, iar amprenta acestuia dă şi astăzi o identitate aparte oraşului, căpătând chiar valenţe noi.
Muzeul de Artă Timişoara şi Fundaţia Herczeg a organizat un proiect pilot, „Baroque II Urban – De la baroc la neo-baroc”, care marchează un itinerariu complex, pornind de la colecţia de baroc imperial, trecând prin prezent, prin picturile monumentale ale pictorului Gheorghe Fikl şi proiectând o posibilă versiune a viitorului baroc, într-un „dark room experimentarium”, un concept al atistei franceze Josepha Blanchet.
Primul segment al expoziţiei va aduce în prim plan moştenirea barocă a Timişoarei, cu obiecte de colecţie ale muzeului şi din colecţia personală a familiei Herczeg, iar figura centrală a celui de-al doilea este timişoreanul Gheorghe Fikl, unul dintre cei mai apreciaţi artişti contemporani, un remarcabil reprezentant al stilului neo-baroc, într-un melanj inedit de istorie, artă şi instalaţie digitală, reprezentând o aplicaţie a unei forme moderne de coagulare a trei dimensiuni importante ale dezvoltării oraşului, pe axa trecut, prezent şi viitor.
Lucrări ale lui Fikl se găsesc şi în colecţiile private ale unora dintre cele mai importante case regale din Europa, chiar prinţul Charles de Wales deţinând două lucrări ale artistului.
Proiectul îşi propune să familiarizeze timişorenii cu un nou concept de sinteză creatoare a artelor şi în acelaşi timp să contribuie la imaginea oraşului, care candidează la titlul de capitală culturală europeană, cu acest concept tridimensional, novator, de percepţie a artei contemporane de către publicul larg.
Vernisajul expoziţiei, considerată a fi cel mai important eveniment de artă contemporană a anului, va avea loc în 23 iulie, la ora 19.00, unde altundeva decât în sala barocă a muzeului de artă, şi va fi deschisă până în 23 septembrie.